Barnen drömde om pool

Förlänga badsäsongen och vinterbada

Mät upp på tomten, lägg ut saker så ni får en känsla för poolens storlek och placering, säger Suzanne Karlsson när vi ber henne dela med sig av tips till kommande poolägare.

Berätta, hur startade er pooldröm?

"För barnen startade den för längesedan och vi har väl alltid haft en dröm om att ha en pool. Men vi bor nära sjön, har båt och våra föräldrar bor också vid vatten så vi har tänkt att har vi pool kommer vi aldrig från huset."

Sommaren/hösten 2020 tog vi ändå beslutet att nu är det dags. En pool it is, berättar Suzanne.

Vad var det som gjorde att ni valde just den typ av pool som ni har nu?

"Vi hade en del av tomten där en rektangulär pool skulle passa in naturligt. Vi ville ha en ganska stor pool, helst 5x10 m."

"Min man har alltid sagt att han vill kunna dyka från långsidan utan att slå i andra sidan av poolen så vi ville ha så bred pool som möjligt.Till slut fick vi ändå gå ner från 5 m till 4,5 m då pooltaket stack iväg en hel del i pris. Det blev specialmåttet 4,5x8,5 m."

Det känns perfekt både för att man kan att dyka ifrån långsidan och storleksmässigt på tomten.

 

Folkpool pooltak
Folkpool pooltak

Hur tänkte ni vid val av liner och övrigt utseende såsom trappa och överdrag?

"Vi tyckte att valet av liner var enkelt. Den lite mer sobra grå/beiga mosaikmönstringen. Väldigt fin färg på vattnet när solen ligger på eller lamporna är tända på kvällen. Vi har en helgaveltrappa på kortsidan och älskar den, blev så himla bra."

Trevligt att sitta där på kanten med fötterna på avsatsen eller sitta på ett trappsteg i vattnet. Så praktiskt, skönt och snyggt helt enkelt.

"Pooltak var ett självklart val. Vi ville förlänga badsäsongen, behålla värmen effektivt, plus att det är snyggt. Det ska också vara enkelt att bada. Inget krångel utan bara öppna och stänga."

"Nu på vintern har det ju varit ljuvligt då vi stängt poolen men har en extern pump som vi sätter igång så vattnet hela tiden är öppet och vi kan vinterbada. Alltså det är så himla skönt. Rekommenderar alla att testa."

Vattnet är så kallt att det inte blir någon algbeläggning och behöver inte skötas som på sommaren. Öppna taket, fatta mod och gå i. Stå ca en minut, sen kommer kroppen igång och du får sån energi. Vi använder helt enkelt vår pool året runt.

Vad har varit roligast/mest utmanande med att bygga pool?

"Mest utmanade har nog varit var den där jäkla pumpen skulle vara. Många turer kring den för att hitta rätt plats. Det skulle vara praktiskt, gärna dolt och följa regler med avstånd och nivå mot poolen."

Till slut blev det ett väldigt fint litet svart pumphus med snedtak och fin dörr som pryder tomten så mycket bättre än jag kunde tro.

Några tips eller råd till kommande poolbyggare?

"Mät upp på tomten. Lägg ut saker så ni får en känsla för poolens storlek och placering."

"Våga ta i när det gäller området runt poolen. Vi har nog 3,5 meter vid kortsidan där vi går i och tänkte det skulle bli för stort men nej, vi är så glada att vi tog i lite extra."

Så ljuvligt att sitta där och njuta med morgonkaffe eller dra ner en solstol på dagen om man vill. Vi har gott om plats på sidorna också och kan gå bakom när vi drar bort hela pooltaket.

Suzanne Karlsson @suzannekarlsson

Folkpool pooltak