kärlek till vatten

Poolen, vårt smycke i trädgården

Drömmen om en pool hade funnits hos oss länge och när vi 2010 skulle bygga ut vårt hus slog vi till när det ändå skulle grävas rejält för utbyggnaden.

För oss var det viktigt att poolen blev ett vackert blickfång inifrån huset så placeringen intill huset var given. Här har vi sol hela dagen och vi kan också se poolen från både vardagsrummet och köket. Det är så fint att blicka ut över en belyst pool från middagsbordet kvällstid.

Vi valde Folkpool Classic 4 x 8 meter som vi sänkte ner i marken. Poolen skulle vara tillräckligt stor för att kunna simma och leka i sedan var det viktigt att proportionerna skulle stämma bra med huset. Vi tycker att vi lyckats riktigt bra.

För att skapa lite medelhavskänsla föll valet på en liner med blått mosaikmönster. Vi bestämde oss ganska snart även för att välja en hörntrappa istället för en stege eftersom vi upplevde den mer estetiskt tilltalande. Hörntrappan är verkligen underbar, en härlig sittplats att solbada vid eller läsa en god bok. Att det sedan är lätt för alla åldrar att ta sig i och ur poolen via trappan är ett riktigt plus.

Som trädgårdsdesigner har jag försökt knyta ihop poolen med trädgården. Jag ville att det skulle vara en fin balans mellan huset, pooldäcket och trädgårdens växter. Vi har naturliga nivåskillnader i vår trädgård som ramas in av stora rabatter med naturstenar och stöd av mursten. Perenner och rosor varvas i mjuka pastellfärger som harmoniserar fint med vårt 20-tals hus. Stora lövfällande träd och buskar hittar man längre upp i trädgården vilket är bra då de inte skräpar ner poolområdet. Runt poolen lät vi bygga ett stort trädäck. Att skapa en hård yta runt poolen är praktiskt då man slipper gräs och grus som smutsar ner.

Som trädgårdsdesigner har jag försökt knyta ihop poolen med trädgården

kikongo

Eftersom trädäcket är stort får man också tänka stort när man inreder. Vi lät tillverka ett långt matbord med bänkar där vi kan samla våra vänner runt en bit mat. Vi satsade på träd och perenner i stora krukor som lätt kan flyttas runt om man vill ändra uttryck runt poolen. Det finns många små träd som trivs bra i kruka, hos oss har vi både Alpvide, Dvärgsyren och Olivträd. En skön sittgrupp och några solsängar fick vi också plats med. Näst på tur att byggas står en pergola som ska få skapa ett rum på trädäcket, det kommer bli fint.

Vi är verkligen jättenöjda med vår pool från Folkpool, med tre barn blir det många härliga bad från maj till slutet av september. Det är runt poolen vi samlas och umgås under sommarens varma dagar, poolen har blivit vårt smycke i trädgården.

Text och bild: Kristina och Urban Lindström
Instagram
kikongo_gardendesign