Härligt i och runt spabadet - året om!

Att sjunka ner i ett varmt spabad och sätta på massagestrålarna ger fina stunder under sensommarkvällar precis som en kall och mörk vinterkväll. Med vind- och insynsskydd, vackra växter och stämningsfull belysning ges förutsättningar till en badupplevelse, ännu härligare och mer välgörande för kropp och själ.

En stund i ett bubblande spabad, efter ett träningspass och under en vacker stjärnhimmel, det är vardagslyx året om. Det fina med ett spabad är dessutom att det inte krävs några större insatser för att installera. Här pratar vi om en plan yta, ett eluttag och vatten från en trädgårdsslang. Att sedan bygga upp en härlig miljö runt spabadet, höjer naturligtvis stämningsfaktorn ytterligare.

Insyns- och vindskydd runt spabadet är viktigt för att skapa mysstämning och för att stänga ute trafik och annat som kan störa. Väljer du ett tak över blir det mer ombonat, å andra sidan missar du kontakten med himlen. Ett alternativ är att göra som här – ett tak som en pergola där ljuset sipprar igenom istället för att vara heltäckande.

Folkpool Spabad

Spabadet på bilden är inbyggt för att ge en enhetlig känsla och på köpet får man avställningsytor runt omkring. Notera även planket mot grannen som ger kontakt med naturen runt om, men när man sitter ner i badet varken syns man eller ser dem som är på andra sidan.

Här är ett annat alternativ på ett spabad som är nedsänkt i altanen istället för inbyggt. Det gör det lättare att komma i och ur och är en fördel om man inte har möjlighet att bygga ett högt plank. Genom att placera växter i krukor på hjul går det lätt att flytta runt och placera dem i grupper runt badet. Tänk ”låg placering” och att du sitter ner när du njuter av växtligheten. Det gröna i krukan som syns bakom detta spabad är en perfekt placering utifrån sitthöjden.

Vintergröna växter som trivs i kruka är bland annat japansk ädelcypress som tål mycket frost i rötterna. Buxbom är en klassiker och en av de mest vintertåliga bladväxterna. Är det inte för kallt ute är det härligt att slå sig ner en stund
utomhus efter det varma badet, men lika viktigt är att inte bli nerkyld. Lägg fårfällar som sittdynor, varma filtar nära och gärna en mjuk matta utanför spabadet att sätta fötterna på när man kliver upp ur badet.

Folkpool Vita spabad spa

Med grönska runt spabadet får du inte bara det mer ombonat, blandar du upp växtligheten med vintergröna växter får du också ett naturligt insynsskydd året om.

Väljer du vintergröna klättrare och en spaljé får du även ett visst vindskydd. Exempel på klättrare som är gröna vintertid är engelmannsvin och den klassiska murgrönan som numera finns i många spännande sorter

En klädställning till badrock och handdukar – en bra idé om man inte vill ha utemöblerna ute året om! Eller som på bilden ovan, en mindre klädtork fungerar fint även det.

Värme och stämningsfaktor i ett! Eldkorgen BonVes från Folkpool har en perforerad plåt runt om vilket avger mycket värme när man eldar och ett tydligt sken från den sprakande elden.

Folkpool spabad jacuzzi
Folkpool spabad spa Dimension one

Eldkorgen ger inte bara värme utan kan även användas som grill- och stekplatta. Den kan stå ute året om och den i rost är i materialet CorTen som bara blir vackrare med åren. BonVes finns även i svart och i två storlekar med diameter 34 cm respektive 45 cm.

Folkpool eldkorg BonVes