50-års resa del 3

50-års resa del 3

Från dagens 31 återförsäljare, 18 000 byggda pooler och 15 000 sålda spabad gör vi ett hopp tillbaka i tiden, nu är vi framme i 2000-tal i Folkpools historia. Vill du läsa del 1 och 2 i vår 50-årsresa finner du dessa avsnitt under aktuellt och kategorin jubileum.

Inför millennieskiftet har de nya ägarna, Staffan Biörck, Thomas Biörck och Magnus Holgersson som utgör andra generationen, precis tagit två stora beslut. Dels att satsa på spabad som ny produkt och dels att öka marknadsföringen för att kunna nå ut till flera. Spabad hade precis börjat säljas i Sverige i liten skala från ett par företag, annars var det vedeldade badtunnor som just kommit i ropet.

Från början var vi inte helt överens om spabad verkligen var en produkt som passade här med vårt klimat. Fungerade det verkligen att bada utomhus under vinterhalvåret?” - När vi fick provbada ute förstod vi den härliga känslan, vilket gjorde att vi var helt sålda på produkten berättar Magnus.

Efter en grundlig undersökning av flera tillverkare så bestämde vi oss och hösten 1999 skickade vi in vår första beställning på en container med spabad till Dimension One Spas. Modellen Chairman II, som finns kvar än idag var flaggskeppet. 2001 hade vi fått blodad tand och blev även distributör för Nordic Hot Tubs. Vi lanserade en rund modell, Crown II som verkligen blev en favorit hos svenska folket. En ”helautomatisk badtunna” som var lätt att sköta och använda. Nordic Hot Tubs blev snabbt Sveriges mest sålda spabad.

- När vi började visa spabad på mässorna så undrade många kunder hur dom skulle få plats med det i badrummet. Att badet faktiskt skulle stå utomhus var något vi var tvungna att förklara, skrattar Magnus.

spa åreskuta

För att få igång snacket kring spabad insåg vi att marknadsföring var extra viktigt nu. Första vintern drog vi upp ett spabad på Åreskutans topp, just för att visa att de fungerar bra i vårt klimat och hur fantastiskt det är att bada varmt när snön ligger tjockt på marken. Nuförtiden vet alla vad ett spabad är och många har någon gång njutit av att bada spabad utomhus.

Ordet spabad är faktiskt en Folkpooluppfinning, det fanns inget svenskt namn på produkten utan det kallades mest för bubbelpool.” Flera olika namn användes och Staffan brukade säga spabad vilket Magnus tog fasta på.

- Vi tyckte det var viktigt med ett eget unikt namn för att inte blanda ihop produkten med bubbelpooler. I dag används ordet spabad av nästan alla aktörer på svenska marknaden men vi väntar fortfarande på att det ska komma in i svenska akademins ordlista, berättar Magnus.

Poolvärmepump revolutionerar poolbranschen

Den stora nyheten vid millennieskiftet var introduktionen av en anpassad värmepump speciellt för pooler. Det innebar lite av en revolution. Nu kunde man hålla 28 grader i poolen från mitten av maj till början av september till en låg kostnad. I dag väljer mer än 9 av 10 poolköpare en poolvärmepump och tekniken har gjort dem ännu effektivare och tystare, dessutom har de blivit billigare. Nuförtiden håller de flesta poolägare en temperatur på 28-30 grader i poolen. För 15-20 år sedan låg snittet på 23-25 grader. Då elvärmare var betydligt mer kostsamt så vred många pappor ner termostaten så att inte elvärmen skulle värma hela tiden.

- Nils-Henry Engqvist som var en av Folkpools första återförsäljare i Örebro brukade skoja och fråga kunden om de ville ha en termometer som visade rätt temperatur eller en ”glädjemätare” som visade några grader högre. Detta med tesen att stod det 25 grader så kändes inte 23 grader lika kallt.

- Förutom poolvärmepumpen var det en sak som stod på allas önskelistor när man blev med pool och det var pooltrappan. Det fanns fl era anledningar till det. Det blev enklare att kliva i och ur poolen och man fick en härlig plats att sitta och njuta på. Självklartblev trappan ett estetiskt lyft för poolen berättar Thomas. Nu började även utseendet på poolen att ändras. Den turkosa linern som var helt dominerande under 70 - 90-talet byttes nu ut mot mönstrade liners. Storfavoriten blev liner i blått mosaikmönster och det är fortfarande ett mycket populärt val. Pooltaken gjorde entré 2007 och har sedan dess blivit ett av våra mest populära tillval. Kanske inte så konstigt med tanke på att man förlänger badsäsongen 1-2 månader, minskar driftskostnader och förenklar poollivet med mindre skötsel och dammsugning.

50 resa del 3

Från säljkontor till poolbutiker

Vid millennieskiftet fanns det nästan inga poolbutiker i Sverige. Återförsäljarna arbetade från kontor och gjorde hembesök hos kunder. Tillbehör och reservdelar hade man i ett förråd. Tack vare att vi satsade på spabad blev det en perfekt kombination i butik med pooltilllbehör. Idag finns det drygt 30 Folkpoolbutiker runt om i landet. I februari 2005 flyttade Folkpool AB till nya lokaler intill E4:an i Järna.

- Flytten var nödvändig då vi valt att investera i stora lager för att kunna erbjuda snabbare leveranser, berättar Staffan Biörck som var VD och ansvarig för byggnationen.

- De ny lokalerna kändes först enorma men redan efter ett par år byggdes ett nytt spalager på 800 kvm, fortsätter Benny Johansson som 2006 kom in som ny delägare i företaget.

Forsättning följer!

Historiefilm Folkpool 50 år


Från dagens 31 återförsäljare, 18 000 byggda pooler och 13 000 sålda spabad gör vi ett hopp tillbaka i tiden. Närmare bestämt till 1968 där allt en gång startade, i ett garage på Fiskarvägen i Järna.