jacuzzi ekerö

text: Tomas Borgå bild: Ea Czyz

A perfect match - mer badvatten till folket

Om det fanns Tinder för företag så skulle det inte dröja länge innan Folkpool och Svensk Simidrotts vägar korsades. Ett ställe där alla simidrottare hittas och ett ställe som skapar poolerna. Nu är det verklighet – a perfect match. Mer badvatten till folket!

Svensk Simidrott står bakom alla delar av simidrotten och oavsett om du är simmare, simhoppare, vattenpolospelare
eller konstsimmare så börjar allt med simkunnighet. Svensk Simidrotts senaste samarbete är, just därför, med företaget Folkpool.

– Vi är glada att ett så välrenommerat företag som Folkpool valt att samarbeta med oss, säger Mikael Jansson, Förbundschef för Svensk Simidrott. Kopplingen till vår idrott är solklar, och företaget kan hjälpa oss att nå vår vision ”Svensk Simidrott i världsklass, i ett Sverige där alla kan simma” eftersom de genom sina produkter kan bidra till ökad vattenvana.

Att bygga pool i Sverige är, trots att Folkpool har drygt 50 år i branschen, fortfarande i sin linda. Nu kommer nästa trend, den som passar simidrottare mer än att bara bada: pooler att träna i. Det är enklare än du tror att förvandla avslappnad badkultur till en fungerande träningsanläggning och med rätt utrustning behöver din pool inte heller vara särskilt stor.

event

I slutet av maj är det poolparty på Folkpool Järna strax söder om Stockholm. Vårvärme i luften, sommarvärme
i poolen. I vattnet ligger simlandslagets Johannes Skagius redo med en lina fäst runt kroppen – kardborreband närmast kroppen, därefter elastiskt material och, till sist, en fast stum lina. Den delen fäster du med fördel i ett staket, en stolpe, en krok eller liknande. Men inte idag – nu är det jag som står för motståndet. Linan är virad runt min hand och i andra änden ligger 194 centimeter lång och nära 100 kilo tung Johannes, utvilad och redo, med ett leende på läpparna.

Det är enklare än du tror att förvandla avslappnad badkultur till en fungerande träningsanläggning.

En av världens bästa simmare med svenska rekord, EM-guld, VM-erfarenhet, proffsliv utomlands. Linan känns plötsligt väldigt tunn i handen. Vad har jag för strategi om jag inte kan hålla emot? Med mobilen i fickan, alla kläder på – ger jag bara efter, dras ner i poolen, ger alla hundratals personer på plats något att skratta åt? Och vad händer om jag släpper linan, simmar Johannes rakt in i poolväggen då? Johannes sätter igång. Linan skär in i handen och jag lutar mig bakåt och ber en stilla bön. Johannes trycker på för fullt, men ligger på exakt samma ställe i poolen.

Han är stark, tung och teknisk. Och visst får jag hålla emot, men jag står kvar. Och linan håller. En stund senare sitter vi på kanten, jag och Johannes. Simskolan är i full gång. Sex barn och en tränare från Södertälje Simsällskap är i vattnet tillsammans med flyttuber, bollar och fenor. Allt ska provas och fjärilssim står på schemat.

Har du simmat med motstånd tidigare?
– Det finns simrännor och jetstreams, det har jag kört mycket. Men det är skillnad, för då rör sig vattnet mot en och man simmar fortfarande framåt. Det är som att cykla: får du upp farten kan du nyttja det, det gör det lättare. Med en lina ligger du still, vilket passar mig bättre. Fler simmare borde använda detta som styrketräning, specifik sådan. Jag gillar att träna med motstånd, säger Johannes.

Fler simmare borde använda detta som styrketräning, säger Johannes.

träning

Vad står härnäst på tävlingsschemat?
– SM-veckan är nästa tävling för mig. 50 och 100 meter har alltid varit mina distanser, men jag kommer simma 50 och 200 meter på SM och missar 100 meter, eftersom det går först dag fem. Nu jobbar jag för att orka mer, längre, vilket innebär fler träningsmeter och mer gym. Du kändes ganska stark i poolen idag…
– Tack, jag gillar motstånd. Att simma medströms är definitivt inte min grej, avslutar Johannes.

Se våra produkter för träning i poolen här!