bygg pool

Jessica Bäckström, Louise Engkvist, Klas Bäckström & Joakim Engkvist

Folkpool Örebro 50 år

1969 startade Folkpool Örebro, nu firas det 50 år i butiken! Ett familjeföretag som startades av pappa Engkvist som sedan har fortsatt genom döttrarna Jessica och Louise tillsammans med deras respektive Klas och Joakim. Vi satte oss ner för att höra mer om Folkpoolresan under dessa år, hur det har sett ut från starten till idag och vad framtidsplanerna är.

Hur var det allt började?
- Pappa, Nils-Henry Engkvist, startade Folkpool Örebro för 50 år sedan och var då Folkpools första återförsäljare. Då var vi inte ens födda säger döttrarna Jessica och Louise. Han såg en annons från Folkpool om att sälja pooler i andra distrikt och hörde av sig till Lars Biörck. (grundare av Folkpool reds. anm). Från början innefattade det hela Sverige, från norr till söder, men detta område minskade sedan i takt med att återförsäljarna blev allt fler. För ca 30 år sedan blev distriktet begränsat till Örebro län.

Det finns fortfarande några anläggningar kvar på kusten som är byggda av Folkpool Örebro för länge sedan. Poolsäsongen var från början väldigt kort med försäljning maj, juni, juli och sen var det inget mer. När vi var små följde vi med pappa och hämtade poolerna i Järna, minns Jessica. Resten av året arbetade Nils-Henry Engkvist med att bygga hus. Såklart hade familjen Engqvist själva pool, redan innan döttrarna föddes. På senare tid har de hört talas om att just den poolen brukas än idag.

En pool föder hela tiden nya

Har det alltid funnits en butik?
- Från början hade Nils-Henry en mindre butik inne i stan som tillhandahöll reservdelar och tillbehör. Där jobbade tjejerna under sommarloven. Några år senare värvades Joakim och Klas in i verksamheten, Louise och Jessicas respektive. Vid den tiden låg butiken hemma där Nils-Henry Engkvist bodde. Då var det kvällsöppet som gällde eftersom Klas och Joakim var ute och byggde pooler på dagarna. Hemsida eller mail var det inte tal om. Pooler såldes på hembesök och spabad, reservdelar och tillbehör såldes från butiken.

En pool föder hela tiden nya. Ofta hade kunderna sett en granne som hade en pool och ville rätt och slätt ha en likadan, minns Joakim. Det var ganska ohållbart att både hinna med att bygga och samtidigt ha öppet i butiken. Tjejerna hade från början andra jobb och hjälpte till under sommarmånaderna. Men runt 2003 tog de över ansvaret för butiken och hade möjlighet att ha öppet mer frekvent.

Förra året byggde vi pool ända fram till två veckor innan jul, det är rekord

I området där den nya butiken ligger har Örebrogänget varit i ca 10 år. Det märks fortfarande en tydlig skillnad mellan hög- och lågsäsong men butiken har numera öppet året runt och det finns att göra.

Hur många anställda är ni nu?
- Vi är 11 stycken heltidsanställda och 6 stycken ytterligare som stärker upp under säsong när det finns som mest att göra, och det behövs. Förra året byggde vi pool ända fram till två veckor innan jul, det är rekord. Sen blir det ett avbrott när snö och kyla kommer. Det bästa vore att kunna ordna med ett tält så att vi kan fortsätta poolbyggena trots vinterväder.

pensionär och barnbarn

Vad är det roligaste med jobbet?
- Att träffa folk och att jobba tillsammans med familjen, dagarna går så otroligt fort. Vi hinner ju ses på dagarna men däremot inte prata så mycket. Det får vi ta efteråt. Det är lätt att jobba tillsammans när alla vet vad det handlar om. Det hade varit svårt att vara tillsammans med någon som hade ”ett vanligt jobb” och ville ta ledigt fyra veckor på sommaren. Det går ju inte i en sådan här bransch. Det är skönt med en familj som förstår det.

Kan ni koppla av när ni kommer hem?
- Vi har blivit bättre på det. Det måste finnas någon skillnad på jobb och privatliv annars håller det inte i längden. En sak om det bara handlar om några månader men nu bygger vi ju pool ända in i december säger Klas. Telefon och mail försöker vi svara på under öppettiderna. I akuta fall blir det på kvällar men vi försöker hålla arbetstiderna.

Pratar ni bara pool och spabad hemma?
- Barnen har sagt att vi inte får det, så då måste vi sluta. Ibland har vi personalmöte hemma hos Jocke och Louise. Lite måste ventileras efter jobbet eftersom vi knappt hinner prata under arbetstid, det är vanligtvis en jämn ström av kunder hela tiden som håller alla upptagna.

Hur ser framtiden ut?
- 50 år till! (skratt) Nej, men vi vill fortsätta. Vi vet ju inte än om barnen vill ta över. Vi sa ju också att vi inte skulle hålla på med pooler, och titta på oss nu säger Louise. - Det är roligt att gå till jobbet säger Jessica. Vi hoppas att det fortsätter i många år. Vi kommer inte byta jobb igen.