Värdeökning

Värdeökning med pool eller spabad

Vi träffade mäklaren Henrik Backman som under de senaste elva åren har arbetat med bostadsförsäljningar i Södertälje och Nykvarns kommuner. Med 500 sålda objekt i ryggen så har han stenkoll på vilka frågor en blivande husägare med pool eller spabad ställer.

Vad frågar kunder efter vid köp av hus gällande trädgården?
Kunder är väldigt intresserade av väderstreck när det gäller trädgård och uteplatser. Insyn och trafikstörningar är också saker som kontrolleras noga.

Om huset ni visar har pool eller spabad, vad har kunderna för frågor och reaktioner på det?
Vid försäljningar av hus med pool så kan frågorna vara: När poolen är installerad och, om den är uppvärmd, kring driftskostnaderna. Inte många frågor rör skötsel utan det är mest glada tillrop. Jag tror att folk blir så lyckliga så de ”tänker förbi” att poolen kräver lite underhåll.

Skulle du som mäklare säga att poolen har en avgörande roll vid husköp?
En pool är viktig ur marknadsföringssynpunkt vid husförsäljning. En vattenspegel har ofta en lite ”förtrollande” inverkan på husköpare och idag har vi så duktiga fotografer och möjligheter att ta bilder från alla möjliga och omöjliga vinklar. Vid sommarvisningar öppnar vi alltid upp poolen och ser till att styla kring den, på vintern är dragplåstret ett rykande spabad i en vintrig trädgård.

En vattenspegel har ofta en lite förtrollande inverkan på husköpare ...


Hur mycket skulle du säga att husets värde ökar med pool eller spabad?

Det är mycket svårt att prata om generell värdeökning på sitt hus vid poolbygge. Jag tror ett hus i denna del av landet kan öka allt mellan 100-500.000 kr i värde. Typ av hus, typ av pool, läge med mera spelar in. Det kanske snarare är poolen eller spabadet som gör ATT huset säljs vissa gånger.

mäklare

HenrikBackman Franchisetagare/Fastighetsmäklare Svensk Fastighetsförmedling