Lastbil

Pooldrömmar på väg

Här på gården i Järna passerar lastbilar varje vecka, året runt. De levererar ut ca 60-70 pooler per vecka under högsäsong. Under vintern har det städats, iordningsställts och inventerats för fullt. Allt för att det ska vara tipp topp när högsäsongen startar så att det fungerar effektivt med alla in- och utleveranser.

Hur ser en vanlig dag ut?
Christer som är teamleader, med en övergripande och planerande roll, har arbetat på Folkpool i tre år. Han börjar med att strukturera upp och organisera dagen för att Ghassan och Johan ska kunna utföra sina uppgifter med lastning och lossning på ett smidigt sätt. Vid behov rycker han in där det behövs med eventuell problemlösning och hjälper övriga medarbetare på lagret.

Ghassan, som snart har jobbat sitt första år, börjar varje morgon med att kontrollera truckarna som ska vara i drift och se till att de är redo för en ny arbetsdag. Han kör fram de aktuella pallarna, kontrollerar och gör dem redo för lastning med tillhörande följesedel för att slutligen lasta upp dem på rätt lastbil. Uppstår det några problem är Christer där och hjälper till.

Varje dag görs en prioriteringsordning men ibland dyker det ändå upp saker som måste gå före. Dagen kan börja lugnt för att sedan gå över till allt högre tempo där stresståligheten hos medarbetarna sätts på prov.

Bra förarbete under lågsäsong resulterar i smidigare hantering när det är full fart.

Hur många lastbilar rullar in och ut?
-Det rullar ut 15-20 lastbilar per vecka. Vi har både fasta chaufförer och andra som skiftar löpande. Bilarna med de fina badbilderna går över hela Sverige.

Skillnaden mellan hög- och lågsäsong?
Under lågsäsongen sker all förberedelse inför den stundande poolsäsongen. Det ska vara ordning och reda, snyggt och rent. Pallarna ska vara uppmärkta och all utrustning ska vara i toppskick. Under säsong finns inte tid till att göra finjusteringar utan fullt fokus är på leveranser, 60-70 pooler som mest per vecka. Bra förarbete under lågsäsong resulterar i smidigare hantering när det är full fart.

Christer och Ghassan

Vad är roligast med jobbet?
Christer tycker att det är roligt att ha koll och trivs med sitt övergripande ansvar, självklart är det positivt när arbetet rullar på och går bra.

Att planera upp sin dag och även få ägna sig åt lite problemlösning tycker Ghassan om. Han poängterar även arbetsmiljön och kollegorna som jätteviktiga för trivseln, - de delarna har jag saknat på andra arbetsplatser, jag har inte trivts så bra tidigare som jag gör på Folkpool.

Vilken är den roligaste säsongen?
När vi ställer frågan om vilken säsong som är roligast säger båda ”högsäsong” i kör. - Det finns alltid saker att göra även under lågsäsong men i högsäsong rullar allt på i sådan fart. Det händer saker precis hela tiden. Dagarna går fort, man stämplar in på morgonen och i en blinkning är det första kafferasten. Nästa gång man tittar på klockan är det lunch och vips börjar folk gå hem för dagen, ”vad hände, vad är klockan”?

Det rullar ut ca 15-20 lastbilar per vecka

utleverans

Det finns inga tvivel om att arbetstempot svänger ordentligt i en säsongsbetonad verksamhet. Men det kan även vara just det som är charmen. När det är fullt ös är det kul att jobba och arbetsdagen är slut i ett nafs för att sedan börja om på nytt när nya pooldrömmar ska lastas och skickas iväg.