Vagnhärad

Värmepumpar, tråkigt eller intressant?

Om vi frågar produktchefen Thomas Biörck är svaret självklart superintressant. Men vad är det som är intressant med värmepumpar egentligen?

- Med tanke på vad den åstadkommer så är det en självklar favorit. Vi har sedan värmepumparna kom in vårt sortiment runt 2002 sett en förändring på hur man använder poolen. Med behagliga badtemperaturer till rimlig uppvärmningskostnad används poolen under en längre säsong. Vi umgås mer i vattnet med familj och vänner, säger Thomas.

Vad ska man tänka på när man köper poolvärmepump?
Välj en poolvärmepump med inverter styrning. Det innebär att varvtalet på kompressor och fläkt kan regleras och optimeras för maximal effekt och ljudkomfort. Var noga med att den är testad enligt standard EN4511 = Lufttemp 15˚, pooltemp 26˚, luftfuktighet 70%. För tillförlitligt resultat ska den vara testad på ett oberoende institut. En lokal återförsäljare är en fördel om man eventuell behöver service i framtiden.

Vad betyder A-klassad värmepump?
A-klass betyder att värmepumpen har högsta energiklassen enligt testmetoderna.

Med behagliga badtemperaturer till rimlig uppvärmningskostnad används poolen under en längre säsong.


Är det enkelt att installera en värmepump eller behöver man ha tekniskt kunnande?

Det är ganska enkelt. Inga förkunskaper krävs. Se till att den har ett fundament att stå på. Man drar in vatten från reningsverket och därefter kopplas elen in. Därefter är det bara en knapptryckning bort.

Vad bör man tänka på när man placerar värmepumpen?
Det är viktigt att det finns gott om fritt utrymme runt om värmepumpen; ca 0,7 meter bakom och på sidorna, ca 3 meter framtill. Poolvärmepumpar ska ej byggas in eftersom tekniken bygger på stora luftflöden.

poolvärme

Thomas Biörck, produktchef på pool, älskar att prata poolvärme!

Låter den mycket så att det kan störa grannar?
Tänk på att placera värmepumpen så att man minimerar risken för att störa. De nya Inverter-värmepumparna har ett så kallat ”silence mood”, där varvtal på både fläkt och kompressor reduceras vilket bidrar till en betydligt lägre ljudnivå.

Vilken driftkostnad kan man räkna med?
Exempel: 4x8 meter täckt pool, badtemperatur ca 28 grader. Säsong från mitten av maj till mitten av september (ca 4 månader). Runt 3 500:-/säsong.

Måste man ta in värmepumpen på vintern?
Värmepumpen kan stå kvar ute. Det är viktigt att tömma systemet helt på vatten och ta in by-pass koppling. Lägg på vinterhuven.

Hur länge håller en värmepump?
De håller i minst 10 år men normalt längre än så.

 

Se våra två filmer om värmpepumpar

Att välja poolvärmare, poolvärmepump

Poolvärmepump, placering, by-pass och skötsel