jacuzzi ekerö

En ny träningsvardag

År 2020 är ett annorlunda år, på många sätt. Inom idrottsvärlden innebär det bland annat inställda tävlingar och resor men också ett nytt sätt att tänka och motivera sig. Vi träffade några av stjärnorna i svenska simlandslaget under en torsdagsförmiddag på Eriksdalsbadet i Stockholm, för att prata om träning i vatten och hur deras liv påverkats av Covid-19.

På plats var Ulrika Sandmark, förbundskapten och sportchef på svensk simning, som berättade lite kring träning i vatten.
- Vi tränar nästan 2 gånger om dagen alla veckans dagar. Det bästa med att träna i vatten är att det är skonsamt och att man är så viktlös, man väger mellan 1,2 - 6 kg i vatten.

Johan Wallberg, Ulrika Sandmark och Carl Jenner

Johan Wallberg, Ulrika Sandmark och Carl Jenner

- Eftersom vi i dagsläget inte kan tävla så arbetar vi med något som heter ”Sverige simmar” detta är en individuell tävling där man rapporterar in sina resultat och hamnar på en rankinglista. Första veckorna efter nyheten om Covid-19 kom och OS ställdes in var allt så definitivt, trots detta lyckades vi hålla motivationen uppe ändå. Just nu lägger vi upp långsiktiga mål och blickar framåt.


Johan Wallberg som är tränare sedan 2016 i Stockholm pratar om simning som en sport för alla.
- Simning är en fantastisk motionsform, eftersom alla kan utföra den oavsett om man är vältränad eller otränad. Jag simmar regelbundet och tycker fortfarande det är kul. I vattnet får man inte samma träningsvärk, man blir bara trött och hungrig skrattar Johan.

På flera platser runt om i världen har simhallarna stängts ner och våra kollegor i branschen tillåts inte att träna. Vi har varit väldigt förskonade och kunnat fortsätta vår träning. Det märks på simmarna som är lugna och trygga och har därför inte märkt en så stor motivationsdipp. Det finns såklart en nerv och en tjusning i tävling inför öppna läktare som många kan sakna. Men nu får vi mer tid till träning inför kommande tävlingar, berättar Johan.

Här berättar Robin, Simon, Sarah, Björn och Sara hur deras nya träningsvardag sett ut och vad som är det bästa med sporten de alla (nu) älskar.

Robin Hansson, som simmat sedan han var 4-5 år, har nu siktet inställt på OS 2021.
- Det blev lite kämpigt när OS ställdes in men nu får jag mer tid att träna inför nästa tävling istället. När vi frågar Robin om hans bästa sim-minne så svarar han:
- När jag vann junior VM i Ryssland, fast jag hoppas på att det bästa inte hänt ännu.

svensk simidrott

Robin Hansson

Vi frågar Simon Sjödin som vart aktiv i landslaget i 15 år om vad som är det bästa med simning och hur han ser på framtiden:
- För min del handlar simningen mycket om att släppa allt, när jag hoppar ner så blir jag som ett med vattnet. Alla bekymmer släpper och jag fokuserar på att bara väga 3 kg i vattnet. Planen för 2020 var att göra mitt tredje OS för att sedan avsluta och gå vidare i karriären. Nu får jag sätta siktet på OS 2021, om min kropp klarar ett år till, jag har ju passerat snittåldern skrattar Simon. Jag har haft en grymt rolig karriär och det vore roligt att knyta ihop säcken på ett bra sätt. Jag kommer garanterat fortsätta simma efter jag lagt av för det är helt klart den bästa motionsträningen och här måste jag vara ärlig, jag tycker om att se bra ut naken.

svensk simidrott

Simon Sjödin

Sarah Sjöström har simmat sedan hon var 10 år gammal och halkade in på simningen av en slump egentligen. Till en början hatade jag simningen skrattar Sarah men mina föräldrar var tuffa och sa att antingen fick jag fortsätta med detta eller börja med en annan sport. Jag orkade inte börja med något nytt och med tiden lärde jag mig uppskatta och tycka om simningen.
- För mig är det bästa med simningen att det är så mätbart, det är lätt att se när man blir bättre. Jag kan tävla med mig själv, får jag en bättre tid så vet jag att jag blivit bättre berättar Sarah. Just nu är drömmen att få tävla i International Swimming Leagues som är en ny typ av simtävling. Den går att jämföra med Champions League i fotboll. Då tävlar jag för en internationell simklubb tillsammans med mina konkurrenter.

Sarahs bästa sim-minne är bland annat OS guldet i Rio.
- Framförallt känslan i kroppen innan tävlingen när vi spelade Yatzy och stämningen var på topp. Eller SM i Borås när jag fick slå världsrekord i Sverige. Mamma kunde komma fram och krama mig vid stegen, det var häftigt!

Sara Junevik som vart simmare i 10 år kände nästan en liten lättnad när OS 2020 ställdes in, jag var inte riktigt i fas där jag ville vara utan nu kan jag träna mer inför nästa OS.
-Jag tycker att det roligaste med simning är viktlösheten och jag har alltid tyckt mycket om att bada och vara i vatten, berättar Sara.

svensk simidrott

Sara Junevik

Björn Seliger har simmat så länge han kan minnas.
- Det är så avslappnande. Efter en lång dag i skolan är det så skönt att komma bort från skärmar och sådant och bara låta huvudet vila. Tyngdlös och skön känsla. Björn tänker positivt på framtiden.
- Jag är i en ålder att utvecklas och nu har jag möjlighet att träna och prestera än bättre om ett år, nu har jag något att längta efter.

svensk simidrott

Björn Seliger


Folkpool AB är sedan mars 2019 nationell partner till Svensk simidrott.