jacuzzi ekerö

Konstsim - En sport värd att veta mer om

Föreställ dig att springa ett lopp på 200 meter utan att andas, det är jämförbart med vad konstsimmare utsätts för hela tiden. Vi besökte Järfälla konstsim en kvällsträning mitt i veckan för att få höra mer om den spännande sporten och få chans att prata med några av utövarna.

Konstsim är en synkroniserad och artistisk form av simning som kan utföras solo, i par och lag. Då formationerna till större delen utförs under vatten krävs styrka, smidighet och uthållighet. Idag finns det ca 10 klubbar i Sverige som går att hitta på Svensk simidrotts hemsida.

Tina, Olivia och Tea har hållit på med konstsim i 5-6 år. De blev introducerade i sporten av lite olika anledningar. Tea gick på vanlig simning men blev rekommenderad att prova konstsim, Olivia fick också tips att prova på. Tina höll på med både gymnastik och simning, då blev konstsim en bra kombination av de två världarna. Det bästa med sporten är alla tre överens om, kompisarna och gemenskapen.

- Konstsim är en kombination av flera sporter, det är inte bara en sak man tränar på utan många. Och när man tränar på land då behöver man både flexibilitet, styrka och kondition. Det är kul att variera träningen på det sättet. Man skaffar en massa vänner som blir som en familj, förklarar tjejerna.

Konstsim är världens, utan tvekan, häftigaste sport

Tina, Olivia och Tea

Tina, Olivia och Tea

konstsim
konstsim
konstsim

Är det svårt?
- Jag är kanske lite partisk men det är en av de jobbigare sporterna, säger Sandra Allerrud assisterande huvudtränare.

Det kräver både styrka i ben och mage för att kunna hålla linjer och takt. Man är upp och ner och använder armarna för att hålla sig uppe medans man gör benrörelser. Det är väldigt krävande samtidigt som du ska hålla andan 10-30 sekunder åt gången.

Hur har ni påverkats av pandemin under våren?
Tävlingssäsongen har påverkats en hel del. Under våren skulle det ha genomförts tävlingar som blev inställda.

Det är tråkigt men vi har lyckats utföra våra träningar genom att vara kreativa och hittat på nya sätt att göra övningar. Det är viktigt med variation så att motivationen upprätthålls trots rådande situation.

Sandra Allerud

Sandra Allerud

Angelica Jonasson är lagledare och huvudtränare.
Hur går det till på tävling?
- Domarna använder ett poängsystem från 0.0-10.0 och det bedöms lite olika beroende på vad som simmas. Om det är tekniska program så bedöms element och då finns obligatoriska figurer som måste ingå. I de fria programmen bedöms artisteri, svårighetsgrad och utförande.

Vi tränare och aktiva vill att baddräkterna ska passa det temat man har på musik och program. Är det en väldigt glad musik har vi mer sprudlande färger på våra baddräkter och är det en dyster musik blir det mer dova
toner. På tävling har vi vattenfast smink och gelatin i håret för att allt ska hållas på plats.

Om man vill börja med konstsim, hur gör man?
Först av allt så behöver man vara simkunnig för att genomföra konstsim. Sedan ha ett stort intresse för att vara under vattnet, vara musikalisk och gilla att utrycka sig i rörelser till musik.

För att vara en god konstsimmare behöver man ha god flexibilitet, vara rörlig och smidig med bra kroppskontroll och därigenom en väldig styrka. Det är främst det, och vara en bra lagkamrat. Konstsim är världens, utan tvekan, häftigaste sport och det krävs individer med riktig kämparglöd för att bli duktig. En sport som borde vara mer marknadsförd så att fler kan få prova på! Jag kan inte tänka mig ett liv utan konstsim.

Angelica Jonasson

Angelica Jonasson

Se filmen hur utövandet av konstsim kan se ut, både under vattenytan och ovan. Musiken hörs även under vattnet med hjälp av en högtalare som sänks ner i poolen.