Glöm det här med att vinterstänga poolen

Något som trendar enormt just nu är kallbad. Bara för att värmen och sommaren är över betyder inte det nödvändigtvis att badandet måste upphöra.

Vi träffade två entusiastiska kallbadare från sajten kallbad.nu, och bad dem berätta om fördelarna med att bada kallt och varför det är så härligt.

 

Vad är det bästa med ett kallbad?

Kallbad är verkligen en quick fix för att bli pigg och glad. Efter badet känner man sig stark och redo att ta itu med dagen. I början fokuserade vi på hälsofördelarna med kallbad och inte så mycket på den sociala delen, men det har vi verkligen fått upp ögonen för nu.

Att träffas regelbundet med en badgrupp för ett gemensamt dopp är väldigt trevligt och givande. Man kan behöva leta lite utanför sitt vanliga umgänge för att hitta andra kallbadare och det kan skapa intressanta möten och oväntad vänskap.

Positiva hälsoeffekter av att kallbada?

Ett kallt bad startar igång en rad positiva fysiologiska effekter i kroppen. I det korta perspektivet får man en energikick och ett endorfinrus.

 

Långsiktigt upplever många att regelbundna kallbad stärker immunförsvaret och minskar antalet infektioner. Kallbad bygger på det så kallade bruna fettet och förbättrar kroppens förbränning och förmåga att alstra värme.

 

Många upplever minskad smärta i leder i samband med bad och en del får en bättre sömn. Dessutom är det en fin form av mindfulness, du blir närvarande i stunden eftersom kallbadet kräver koncentration och fokus på andning.

 

Om man är en renodlad badkruka, hur får jag ens ner stortån?

Kallbad är något annat än att bada på sommaren och förvånansvärt många badkrukor blir hängivna kallbadare. Kalla bad är mer en form av mindfulness och värdefull egentid.

 

kallbad
kallbad

Katrin Lemming Thulin och Carina Lindström driver sajten kallbad.nu, en mötesplats för kallbadare över hela landet.

Hur gör man om man vill börja?

Börja gärna med kalla duschar. Det är ett perfekt sätt att vänja kroppen vid kylan. Se om du hittar en badgrupp där du bor. Du bör inte bada ensam och det är lättare att få till ett kallbad om det är flera som badar samtidigt.

Den första reaktionen vid kallbad är att genast gå upp ur vattnet igen, men se om du kan stanna i vattnet och känna in stunden. Ge dig själv 10–20 lugna andetag, så kommer du troligtvis vilja stanna i en stund till.

Stanna kvar så länge du känner att det är behagligt, men tänk på att kroppstemperaturen fortsätter att sjunka när du kommit upp ur vattnet. Läs på innan så att du är förberedd på hur det känns i kroppen, på kallbad.nu hittar du flera tips, intervjuer och artiklar.

»Tänk på att du endast ska bada om du är helt frisk.

Kallbad är verkligen en quick fix för att bli pigg och glad


Tips till dig som vill börja kallbada:

Håll huvudet, händer och fötter varma genom att bada med mössa, vantar och badskor vid behov. Har du inte badskor så kan ett par varma strumpor fungera.

  • Ge dig själv 10–20 lugna andetag för att få koll på andningen.
  • Ta med en termometer och mät temperaturen i vattnet.
  • Ha gärna något att stå på när du kommer upp ur vattnet.
  • Ta på dig bekväma gärna lite löst sittande kläder. Se till att de är torra.
kärlek till vatten

Hur ser en typisk dag med kallbad ut för er?

Före: Vi byter om till badkläder hemma och fixar en termos med varmt te. Vi ser till att ha torrt ombyte och lediga plagg som är lätta att ta av och på.

Under: Vi badar i baddräkt och badskor samt med mössa och vantar. Hur länge vi är i vattnet beror på temperaturen i vattnet och i luften samt dagsformen men det blir cirka 3-5 minuter när vattentemperaturen är under 10° C. Efter en stund börjar det sticka lite i huden och det kan kännas extra kallt i ryggslutet, anklarna och på revbenen. Katrin simmar gärna en bit medan Carina föredrar att stå stilla och ha händerna ovanför vattenytan.

Efter: Väl uppe gäller det att ta av sig blöta badkläder och torka sig så snabbt som möjligt. Därefter klär vi på oss uppifrån och ner. Det är skönt med något som skyddar mot vinden, gärna en vindtät badkappa. Vi ser till att alltid ha något att stå på för det blir betydligt kallare att vara barfota mot brygga eller klippor. Sen dricker vi varmt te för att få en stunds stilla njutning när värmen kommer tillbaka i kroppen.

Så går du tillväga om du vill vinterbada i din pool.

Det finns två tillvägagångssätt för att hålla poolen igång för vinterbadare.

  1. Stäng av all utrustning förutom cirkulationspumpen, så länge lufttemperaturen håller sig över nollan räcker det med att pumpen går några timmar per dygn men om det blir en period med kallare väder så skall pumpen gå dygnet runt. Det är ytterst viktigt att ständigt ha koll så det inte fryser till i rörledningar.
  2. Vinterstäng poolen enligt anvisningarna, ställ därefter ner en dränkbar cirkulationspump på poolens botten och rikta flödet upp mot vattenytan cirkulationen håller då poolen isfri. Denna metod kan man använda i hela Sverige och är tryggast. Oavsett vilken metod man valt så är det viktigt att ha en kontinuerlig kontroll av poolen så allt fungerar som det ska. Vi skulle säga att den optimala täckningen för vinterbadare är pooltak, viktigt är dock att följa instruktionerna för vinterskötsel.