Hållbar poolmiljö

Så projekterar du en hållbar och balanserad poolmiljö.

För att skapa en vacker och balanserad poolmiljö krävs kunskap. Arkitekt Emelie Holmberg, med en lång erfarenhet av att planera poolmiljöer, delar med sig av sin expertis. Magnus Holgersson, poolexpert på Folkpool, kompletterar med det som är minst lika viktigt – att tänka klimatsmart.

Arkitekt Emelie Holmberg från Gimme Shelter har en lång erfarenhet av att planera utemiljöer och poolprojekt. Här är hennes expertråd om hur man på bästa vis projekterar poolområdet för att skapa en arkitektonisk helhet.

- Utgå från tomtens förutsättningar med avstånd mellan olika hus, nivåskillnader, eventuell insyn och om det finns någon extra vacker utsikt att ta hänsyn till. Poolen är en privat oas där man inte ska behöva oroa sig över att någon plötsligt dyker upp. Låt sedan dessa noteringar styra både poolens placering och storlek.

- Om möjligt, placera poolen nära en byggnad så att reflektionerna från vattnet når husets fasad med fina skuggspel och ljus som bonus. Närheten till huset är en fördel för att få det praktiska avståndet mellan badrum, kök och pool.

- Linjera poolen med närliggande hus för att skapa en balans.

- För att få poolen att harmonisera med omgivningen, välj att integrera poolen med mark och terrass så att den hamnar i nivå och skapar ett sömlöst möte. Sluttar marken är en sutteränglösning av poolen en bra idé. För att trolla bort eventuella kanter kan man sätta högt gräs eller arbeta med trappor runt poolen.

Till ett trädäck runt poolen, välj ett träslag som är behandlat så att det
grånar och håller sig vackert över tid.

- För att skapa balans och harmoni, välj naturmaterial, gärna i lite råa material. Titta på material som finns naturligt i utomhusmiljön – till exempel passar kalksten fint till en Gotlandsgård. Till ett trädäck runt poolen, välj ett träslag som är behandlat så att det grånar och håller sig vackert över tid. Säkerhetsmässigt är trä och lite skrovliga stenytor praktiska eftersom risken för att halka blir mindre.

Om möjligt, placera poolen nära en byggnad så att reflektionerna från vattnet når husets fasad med fina skuggspel och ljus som bonus.

- Fundera över att såga ut en del av däcket i anslutning till poolen och plantera växter där för att få in naturen i poolmiljön på ett vackert sätt och för att ”programmera” ytan.

Genom att bygga in en funktion i trädäcket blir ytan användbar och levande. Inbyggda växtbäddar runt poolen ger ett lugnt och harmoniskt helhetsintryck. Välj växter som är fina året om, exempelvis gräs och vass.

- En pergola placerad i förhållande till sol och vind, med ribbade väggar, ger skugga, rymd och ”silar vinden”. Det är oftast att föredra framför stängda väggar som ger ett mer stumt intryck.

- För att verkligen säkerställa alla viktiga beslut kring poolköpet, ta hjälp. Folkpool inleder under våren ett samarbete med 3D Visuals som visualiserar hur poolmiljön kommer att se ut i fotorealistiska 3D-ritningar.

I linje med den arkitektoniska biten runt poolen har vi installationen av poolen som idag går att göra på ett klimatsmart vis. Det viktigaste beslutet för miljön tar man enligt Magnus Holgersson redan innan poolen är på plats.

- Välj en högkvalitativ pool som håller länge och som kan underhållas med tiden, då gör man kanske den största miljöinsatsen. Folkpool har funnits länge och har ett brett sortiment av pooltillbehör.

- Att värma upp poolen är inte längre något som behöver dra mycket el. Dagens poolvärmepumpar är energieffektiva och har hög verkningsgrad, vilket innebär att en kW el ger drygt fem till sju kW värme till poolen.

- För att behålla den sköna vattentemperaturen behövs någon form av poolöverdrag. Allra effektivast är ett pooltak där solvärmen går igenom taket och stannar kvar, men även lamellöverdrag är en bra lösning för att behålla vattnet varmt.

- Poolens cirkulationspump, som cirkulerar vattnet genom reningsverket, finns i energieffektiva modeller där varvtalet kan regleras efter hur mycket poolen används under dygnet.

- Med saltvattenrening kan man rena vattnet i poolen på ett miljömässigt sätt. Man häller då salt i vattnet som saltklorinatorn använder till reningen. Förutom att få ett bra vatten utan bakterier blir det också behagligt att bada i.

- En markpool behöver inte tömmas på vintern, vilket gör att det bara går åt 2–4 kubikmeter vatten per år när man backspolar. Detta bidrar till att man inte slösar på grundvattnet. Detta att jämföra med att ett hushåll med fyra personer brukar göra av med totalt runt 200 kubikmeter vatten varje år.

- En viktig miljöaspekt är transporter av pooler och tillbehör. Folkpool satsar stort på att tillverka så mycket som möjligt i Sverige för att den vägen minska på leveransvägarna från produktion till kund. Såväl liner som block till thermopool från Folkpool är svensktillverkade.

Cirkulationspumpar finns i energieffektiva modeller där varvtalet kan
regleras under dygnet.

Hjälpte informationen på sida dig?