Tips till poolköpare

Från poolkunden Gent Carlsson.

- Vi började fundera vad som var bäst för oss då vi båda gillar att bada. Tyvärr är det svårt att ha vår hund på badstränder med allt vad det innebär för både oss och hunden.

Vi bestämde oss för att det bästa alternativet var en pool här hemma. Då kan hunden vara inne medans vi badar och sedan släpper vi ut henne till oss när vi är klara med badet, fungerar kanon, därav valet av pool här hemma, berättar Gent Carlsson.

Vi tittade lite på nätet vilka pooltyper det fanns att välja på. Och vi ville dessutom ha en leverantör som kunde ge oss helentreprenad, dvs pool + arbete. Vi visste att det fanns en poolåterförsäljare i Borås där vi köpt sten tidigare. Så vi tog kontakt med Mark & Stencenter i Borås som är återförsäljare för Folkpool.

Dock hade vi inte tänkt på vilket fabrikat vi ville ha, utan det var två duktiga försäljare som vi fastnade för. Att de sedan hade Folkpool som varumärke att sälja har vi inte ångrat, tvärt om. Dessa killar gav namnet Folkpool ett ansikte som heter duga, så det blev Folkpool då de kunde ge oss det vi ville ha, en helhetslösning.

Vi ville först ha en rund pool men ändrade oss och valde en rektangulär. Tur var väl det, för en rund pool hade inte blivit så bra som den vi har nu. Säljarna gjorde ett flertal hembesök och hjälpte oss komma fram till den bästa lösningen som vi har idag.

Vi skulle nog velat haft den 1 meter längre men platsen som vi valde har begränsat med plan mark, så det blev en pool med måtten 3x5 m.

Vi valde en grå liner först, men sedan var vi och tittade på Folkpools visningspool, där de har en pool med båda färgerna, grå och blå. Solen lyste igenom molnen och då tyckte vi att blå var vackrare i solljuset, så vi ändrade färgen.

Vi valde också stege i stället för fast trappa i poolen då vi tyckte att den tog för mycket plats i vår lilla bassäng. ungerar klockrent med vår stege.

Det jag hade önskat att det kom fram lite mera vid köp av poolen, var att man skulle trycka lite på helhetslösning gällande alla säsonger på året, sommar-vinter. Vad man behöver under alla årstider. Som t ex vinterplåtar som är godkända att gå på så ingen trillar i.

Gent Carlsson

Gents råd till dig som funderar på att köpa pool:

 • Planera i tid.
  Allt är inte gjort i en handvändning.
 • Snåla inte på kvalitén på produkterna som du behöver vid byggandet av pool:
  välj det bästa så får ni valuta för pengarna när ni badar.
 • Om möjligt försök få alla delarna som ingår till poolen i ett separat isolerat pumphus så slipper man ta ner allt
  och vinterförvara delarna.
 • Ta med ev vinterplåtar över poolen vid vinterstängning i kalkylen vid beställning.
 • Försök att få vatten så nära poolen som möjligt, då vatten avdunstar i poolen.
  Då slipper man dra fram trädgårdsslangen varje gång man skall fylla på. Gräv gärna ner en trädgårdsslang i gräsmattan (sommarvatten) så
  kanske ni kan ha en kran där man fyller poolen med vatten vid behov.
 • Poolbelysning:
  Idag skulle jag nog satt poollampan på ena kortändan i stället då ljuset kan slå i motsatt vägg för mycket. (gäller vid mindre pooler, vår 3x5m) eller fundera på om ni verkligen behöver poolbelysning. Större delen av året är det ljust nästan dygnet runt. Men det är vackert när det är tänt sent en kväll.
 • Om möjligt montera en elkontakt så nära poolen som det är tillåtet enligt el-regler så slipper du dra förlängningskabel till poolroboten. En bra maskin som fungerar utmärkt. Väl investerade pengar.
 • Om ni funderar på att sätta lampor runt poolen tänk på att endast använda 12-volts belysning, närmast poolen
  ska inte 230-volt användas. En behörig elektriker har koll på föreskrifter.
 • Använd den teknik som finns så mycket ni kan så slipper ni mycket manuellt arbete.