Kemiskola - rent vatten i spabadet

Rent, klart vatten i spabadet vill vi alla ha.

Men ibland blir det ”mjölkigt”, grumligt eller skummar, varför blir det så? Tricket för att alltid ha ett kristallklart vatten är att följa några enkla punkter.

    1. Kontrollmät vattnet minst en gång i veckan, oftare vid behov. Lita inte bara på dina sinnen utan använd ett testset och kontrollera att värdena är okej eller om du måste justera något.
    2. Dosera SpaBrom eller SpaKlor efter varje bad eller varje vecka och kontrollmät så att rekommenderade värden hålls konstant. SpaBrom och SpaKlor är effektiva och de mest beprövade desinficeringsmetoderna för spabad. SpaKlor har varit överlägset mest populärt men nuförtiden går många över till att använda SpaBrom då det har en del fördelar för just spabad. Läs mer om SpaBrom i spavårdsguiden.
    3. Duscha före bad så reducerar du föroreningar i vattnet och det blir mycket enklare att sköta om.
    4. Tvätta filter minst en gång i månaden, oftare vid behov. Spola rent filtret med trädgårdsslang och ställ det sedan i en hink med varmt vatten och Filtertvätt PRO. Skölj noga efter 15 minuter. Det är praktiskt att alltid ha en extra uppsättning filter hemma att byta med. Filterpatronen ska bytas ut efter ett år. Att slarva med filtertvätt gör att vattnet snabbt blir dåligt och att det förbrukas mer SpaKlor eller SpaBrom.
    5. Byt allt vatten var 3:e – 4.e månad om du badar cirka två gånger per vecka.
    6. Använd Rörrengöring två gånger per år i samband med vattenbyte. Rörrengöring tar bort biofilm som bildas i rörsystemet. Genom att du använder rörrengöring regelbundet blir vattnet lättare att sköta om.
    7. Använd påfyllningsfilter om du fyller vatten från egen brunn eller om du har hårt vatten. Om du har metaller som järn och liknande så ska du använda SuperFlock direkt när badet är uppfyllt med nytt vatten, innan du doserar SpaBrom eller SpaKlor. Lägg lite tid på att balansera in pH-värde och alkalinitet när du fyllt nytt vatten så kommer det att bli lättare att sköta om.
    8. Se till att ozonatorn eller UV-C lampan är aktiv. Ozonator och UV-C lampa hjälper till att underhålla vattnet och gör det mera lättskött. Glöm inte bort att de måste bytas med 1 till 4 års mellanrum beroende på vilken modell du har.
    rent vatten

    Hud- och hårvårdsprodukter är den främsta anledningen till att vattnet blir dåligt och skummar.

    Det finns medel för att tillfälligt dölja skummet och det är bra att använda SpaDisc eller AquaKrystal ”fettabsorbatorer” som samlar upp feta föroreningar men det bästa är att duscha före bad för att reducera föroreningar i vattnet.

    spavårdsguide

    Vattenanalys

    Får du inte ordning på ditt vatten rekommenderar vi att du gör en vattenanalys i den teststation som finns i alla Folkpoolbutiker. Analysen ger en noggrann mätning på flera olika värden och du får ut en rapport i form av ett ”recept” där det står hur mycket du ska dosera av vad.

    Följ instruktioner, råd och tips i vår Spavårdsguide. Den kan du ladda ner från vår hemsida eller hämta ett tryckt exemplar i butik.

    spavårdsguide