kärlek till vatten

Placering av spabad

Har du tagit beslutet att äntligen bli med spabad? Här kommer lite tips på vägen från Sandra Laében, Folkpool Täby.

Var är bästa placeringen för mitt spabad?
- Jag tycker det är viktigt att välja placering så man får ut så mycket som möjligt av sitt badande. Antingen om man har en vacker utsikt eller en härlig plats i trädgården. Badet får gärna stå lättillgängligt då det öppnar upp för flera spontanbad. Vissa funderar på en pergola över badet men jag avråder ofta från det då en del av tjusningen med spabad är att bada under en stjärnklar himmel.

Får jag hjälp med att ställa det på rätt plats?
- Det finns olika typer av installationshjälp att få där det kan skilja lite mellan återförsäljare som erbjuder olika tjänster. Prata med just din lokala återförsäljare om vad som gäller. Oftast kan du som kund välja hur mycket hjälp du vill ha; endast transport eller hela vägen fram till installerat och klart för bad.

Kan jag ställa det direkt på backen eller behöver jag bygga en grund under?
- Placeringen skall vara på ett plant och dränerat underlag, vanligtvis i form av makadam. Vi rekommenderar även att man placerar en markisolering mellan makadam och bad.

- I vissa fall kan tomten kräva att man ställer spabadet på en gjuten bottenplatta. Om man väljer att placera spabadet på ett tralldäck är det viktigt att förstärka för spabadets totala vattenfyllda vikt (500 kg/kvm).

Vi rekommenderar alla kunder som bygger in sitt spabad att lägga lyftstroppar under badet. Då kommer man lättare åt det vid eventuell flytt eller service. Väljer man att bygga in sitt spabad i en trall behöver man tänka på servicelucka för tillgång till maskinrum.

placering spabad
placering spabad

Om cirkulationen är igång hela tiden, låter det mycket? Stör det grannen?
- Hur mycket det låter från spabadet kan skilja lite mellan olika modeller. Spabadet har olika cykler när systemet körs för fullt för att rensa vatten ur rören. Dessa genomsköljningar sker i regel två gånger per dygn och kan med fördel tidsanpassas så att det inte stör vare sig ägare eller grannar.

En vanlig fråga är vad ett spabad kostar i drift?
- Det finns flera faktorer som spelar in när man pratar driftskostnader på spabad. Hur ofta och hur länge man badar, geografiskt läge, hur spabadet är byggt och isolerat bland annat. Samtliga bad från Folkpool är välisolerade för att ge bra driftsekonomi. Många av våra bad är testade på RISE som gjort en oberoende test av förbrukningen. Läs mer om testerna här.

Prova hemma

Nu kan du uppleva hur våra spabad ser ut hemma hos dig med hjälp av augmented reality. Gå in på denna sida via din mobil. Klicka på knappen "placera ut spabadet". Välj det spabad du vill titta på, ett runt eller ett kvadratiskt, och placera det sedan på den yta du vill testa. Spabaden är i storlek 1:1 vilket ger dig en realistisk bild av hur det kommer se ut på plats.