Stänga av spabadet?

Sänk istället temperaturen och korta ner filtertiden

Vill du inte använda badet under en längre tid och spara energi så är det bästa att sänka temperaturen och ställa ner filtercyklerna (tid för filtrering).

Lägre temperatur och kortast möjliga filtercykel tillsammans med att du inte använder badet kommer minskar spabadets energiförbrukning drastiskt.

Vi avråder bestämt från att stänga av och tömma ur badet då det alltid blir kvar vatten på olika ställen i systemet vilket medför stor risk för frysskador. Garantin omfattar inte frysskador.

Dessutom mår pumpar och elektronik bra av att vara i gång, värmen som alstras håller fukt borta från elektroniken.

Folkpool stänga av spabadet på vintern

Gör så här om du planerar att inte använda badet längre tid och vill spara energi

  • Se till att badet är rengjort och byt filter så att det sitter ett nytt eller rengjort filter på plats.
  • Kontrollera att vattennivån är bra.
  • Kolla att värdena är bra, klor/brom och pH och justera vid behov.
  • Säkerställ att ozonator eller UV-C lampa är i drift, de ser till att underhålla vattenkvalitén och är en förbrukningsvara, vilket innebär att de behöver bytas varje till var fjärde år beroende på modell.
  • Ställ ner badets temperatur, det varierar beroende på modell hur lågt du kan ställa temperaturen men normalt 15°C eller 26°C.
  • Ställ ner inställd filteringstid (filttercykler) till lägsta möjliga.
  • Spänn fast locket så att det sitter ordentligt.
  • Badet behöver tillsyn med jämna mellanrum, kolla att badet är i gång och att vattnet ser bra ut minst en gång i veckan.

»OBS: Läs i manualen hur du ställer in filtercykler och kontakta din Folkpoolbutik om du har mer frågor om detta. Länkar till manualer finner du här nedanför.

Hur mycket energi förbrukar ett spabad?

Det är flera olika faktorer som påverkar energiförbrukningen, exempelvis hur ofta och hur länge man badar, geografiskt läge, hur spabadet är byggt och isolerat samt vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering. En annan viktig faktor för låg energiförbrukning är att man har ett bra termolock.

Dokumenterad energiförbrukning

De flesta spabad som säljs nuförtiden är bra isolerade och har lägre energiförbrukning än många tror, men det förekommer skillnader mellan olika märken. För att få fram oberoende fakta på hur mycket energi spabaden verkligen förbrukar så har Folkpool låtit forskningsinstitutet RISE utföra energitester på flera av våra olika modeller av spabad i olika omgångar sedan 2012. Företaget RISE är ett oberoende, statligt ägt forskningsinstitut.

Nordic Hot Tubs

Dimension One

Vita Spa

Jacuzzi

Hjälpte informationen på sida dig?

Våra spabad

En skön och behaglig värme - hela året.

Arkiv spabad

Här kan du läsa tidigare utgivna artiklar om spabad.

Beställ katalog

Beställ katalog direkt till din brevlåda