Aqua Yoga Maria Cerboni

TIPS FRÅN YOGA INSTRUKTÖREN

Yoga i vattnet

Aqua Yoga är ett fantastiskt sätt att uppleva de många fördelarna som finns med yoga.

Känslan av viktlöshet i vattnet hjälper kroppen att lättare släppa spänningar och stress, samt att komma i kontakt med kroppen på ett mjukt sätt.

Yoga-instruktören Maria Cerboni visar oss övningar att prova på hemma.

Erfarna yogautövare upptäcker att de kan röra kroppen på en helt ny nivå i vattnet genom att utforska både nya och invanda positioner och rörelser.

Nya utövare får en mjuk, sinnlig och prestigelös upplevelse vid sitt första tillfälle med yoga.

 

YOGA I VATTNET, AQUA YOGA

  • Viktlösheten i vattnet hjälper musklerna och sinnet att slappna av.
  • Skonsamt för lederna. Särskilt för knän, höfter och anklar.
  • En jämn kompression och omslutning av vatten ökar kroppsmedvetenheten.
  • Stärker bäckenbotten och de djupt liggande magmusklerna.
  • Alla kan delta oavsett tidigare erfarenheter av yoga eller träning.
board yoga

Trädets position
Lyft upp ena foten och placera den på insidan av smalbenet eller låret, med knäet utåt sidan. Låt axlarna
vara avslappnade och finn din balans med armarna mjukt flytande ut åt sidan.

board yoga

Triangel
Kliv isär med två raka ben. Vinkla ena foten framåt med den andra vriden ca 90 grader åt sidan. Gå mjukt ner med rak arm mot det främre benet (foten som är riktad med tårna framåt). Tänk som att du ska skapa en triangel.

board yoga

Dansare
Sträck en arm framåt i vattnet, lyft motsatt ben bakåt, och möt upp med handen runt din fot. När handen når din fot kan du sakta föra benet högre upp bakåt. Tänk på att öppna bröstet framåt och skapa en mjuk dansare i vattnet.

board yoga

Stående twist
Ta hjälp av poolkanten. Sträck ut ett ben framåt mot poolkanten och ta tag med motsatt hand mot kanten. Om du inte når kanten kan du böja på knät. Vrid därefter kroppen försiktig åt sidan och sträck ena armen bakåt (här skapas en twist i ryggraden).

board yoga

Svävande twist
Vänd ryggen mot poolkanten och ta hjälp av armarna för att hålla ryggen mot kanten. Lyft upp knäna mot magen och vrid dem sedan åt ena hållet och skapa en twist i ryggraden. Gör detta på båda sidor.

board yoga

Barnets position
Vänd mage mot poolkanten och placera armarna som stöd (hängandes) mot kanten. Vinkla därefter ut knän mot sidorna och böj underbenet cirka 90 grader. Detta är en skön övning som öppnar upp höften.

board yoga

Hand till fot
Lyft ett ben upp åt magen och placera händerna under foten. Sträck sedan benet sakta framåt så långt som det känns bra utan att översträcka eller tappa balansen.

board yoga

Korsa armar och ben
Ståendes i poolen lyfter du ena benet över det andra. Se om du kan snurra fast det lyftande benet över stödbenet. Försöka slappna av och ta hjälp av vattnet som gör dig mjuk och fin i balansen. När du funnit balans i benen kopplar du även på armarna som korsas framför dig.

board yoga

Flytande meditation
Använd dig av någon flytprodukt och placera den under huvud och ben. Våga släppa kontrollen och lita på att din kropp kan flyta. Ju mer du spänner dig, desto svårare blir det att flyta. Fokusera på det djupa långa andetaget som rör sig hela vägen ner i lungorna.

Tänk att din mage ska slappna av. Varje gång du andas in fylls dina lungor med luft, och din mage samt bröstkorg expanderar och lyfter sig upp mot himlen.

Försök att sänka ditt andetag och komma ner till så få andetag per minut som möjligt med fullständig avslappning i kroppen. Flyt och släpp kontrollen.