Board Yoga Maria Cerboni

TIPS FRÅN YOGA INSTRUKTÖREN

Yoga på vattnet

Yoga på SUP i vatten, hur går det till? Som om det inte vore nog svårt att utföra balansövningar på fast mark utmanar Yoga-instruktören Maria Cerboni sig själv lite extra.

Med hjälp av en fastspänd SUP-bräda genomför hon med enkelhet sina övningar på det ostadiga vattnet. Vi var självklart tvungna att få en intervju och se detta i verkligheten!

 

Vad är Board Yoga?
- Board Yoga bygger på att man utför sina yoga-övningar och rörelser på en SUP-bräda.

Varför på en bräda?
- Just brädans omedelbara spegling av hur du belastar kroppens olika stödytor är en av de stora och fascinerande delarna i Board Yoga. Brädan trycks ner där du belastar den och du får en mjuk men omedelbar återkoppling som speglar din kroppshållning och balans.

Varför på vatten?
- På brädan befinner vi oss på vattenytan som är gränslandet mellan luft och vatten. Bara det är unikt i sig. Men det innebär också att du förhåller dig och din kropp till båda dessa element på samma gång. Detta är till viss del utmanande, men också mjukt, dynamiskt och flödande.

Behövs någon tidigare yoga-kunskap eller erfarenhet från vattenaktiviteter?
- Nej, insteget till Board-yoga är, och skall vara, lika enkelt som vilken annan yoga som helst. Många uppskattar just vattnets mjukhet och den extra dimensionen av en bräda som flyter som den stora inspirationen och upplevelsen med denna typ av yoga.

Ramlar man i vattnet?
- Du behöver absolut inte ramla i vattnet. Allt utgår från hur mycket du vill utmana dig själv och ditt förhållande till brädan. Och ramlar du i är det lätt att ta sig upp på brädan igen.

board yoga


Hunden

Stå på alla fyra och rulla därefter försiktigt upp på dina fötter. Händerna och fötterna mot brädan. Sträva efter att finna en lång känsla i ryggraden. Slappna av i huvud och nacke och låt hälarna peka bakåt. Låt handflatorna verkligen ta plats ner mot brädan.

Trampa gärna med fötterna så knäna böjs och fokusera på att få sittknölarna upp mot himlen. Undvik att stå statiskt. Försök istället att få in rörelse i denna övning genom att trampa och rulla lite till höger, vänster, framåt, bakåt, och böj gärna på knäna.

 

board yoga


Hög plank-position

Stå med raka armar och händerna placerade rakt under axlarna. Rulla upp på tårna och spänn magmusklerna genom att dra in naveln mot ryggraden. Undvik att hänga i axlarna.

Spänn musklerna vid skulderbladen för att avlasta axlarna, och håll koll så att kroppen är spikrak.Tänk att kroppen ska vara som en planka, sträva efter en position med en rak linje från knäna via höften och axlarna upp till huvudet.