spabad_stor_3

Goda råd för spaköpare

Tänk dig ett eget spabad hemma.
Alltid tillgängligt för avkopplande bad när du själv har tid och lust.
Det är faktiskt enklare än du tror och skönare än du anar.
Ett spabad från Folkpool är lätt att installera, använda och bli förälskad i.


En genomtänkt produkt

Våra spabad är byggda för nordiskt klimat och är alltid utrustade med reningsverk, massagemunstycken och belysning. Alla bad är välisolerade för att ge en bra driftsekonomi och ett termolock medföljer alltid. Allt som krävs är en plan yta, elanslutning och vatten från trädgårdsslangen. Sedan är det bara att börja njuta.

Installation spabad

Badet levereras som en komplett, färdig enhet och är enkelt att installera. En behörig elektriker ska ansluta el över en jordfelsbrytare. Ingen fast installation av vatten krävs utan vatten fyller man med trädgårdsslangen.

Spatillbehör

Det finns olika varianter av trappor att välja till som underlättar när man kliver i och ur badet. Själva termolocket är inte tungt men ganska otympligt, med en locklyftare blir det enkelt för en person att täcka av och lägga på locket på badet. Flera varianter finns att välja till.

Energiförbrukning

Förbrukningen beror på hur ofta och länge man badar, var i landet man bor och hur bra isolerat badet är. Snittförbrukningen brukar ligga på ca 3-4 000 kWh per år vid bad ett par gånger i veckan vid en badtemperatur på 38 grader och en årsmedeltemperatur på 7 grader vilket motsvarar Stockholmstrakten. De flesta bad på marknaden är bra isolerade men stora skillnader förekommer. Se till att din leverantör har dokumenterade siffror som stämmer med verkliga förhållanden. Begär en kopia på testen annars finns den förmodligen inte. Läs mer om vår energitest på SP, Statens Tekniska Forskningsinstitut här.

Enkel installation

• En plan yta som badet placeras på, så som ett trädäck eller marksten.
• En behörig elektriker som gör installation, alltid med jordfelsbrytare.
• Trädgårdsslang för vattenpåfyllning

Välj en bra spaplats

Ofta är platsen given med befintlig yta på altanen. Ibland kan man ha en mysig plats på tomten men tänk på att det är en fördel att placera badet nära huset. Det blir mer lättillgängligt och gör att det blir mer spontana bad i synnerhet på vintern då man bara behöver ta några steg ut för att komma i badet.

Underhållskostnad

Även underhållskostnaden är relativt låg för ett spabad. Med kemikalier, teststickor och nya filter blir det ungefär 800-1 500:-/år, beroende på modell. Men räknar vi med drickan som går åt när man badar så blir det lite mer förstås.

Spaskötsel

Desinficera med en matsked klor efter varje bad och låt locket vara av minst 15 minuter efter doseringen. Kolla pH-värdet med jämna mellanrum. Det är viktigt att värdet är rätt för att kloret ska fungera. En gång i månaden tar man ut och tvättar filtret. Allt vatten ska bytas ut två till fyra gånger per år om man badar en till tre gånger i veckan.

Underlag för spabadet

Rent praktiskt krävs att badet ska placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badets belastning, vanligen ett trädäck eller en yta av marksten. Ska det stå på gräsmattan måste man gräva undan 1-2 decimeter och fylla upp med krossad singel som planas ut och packas hårt. På singelbädden lägger man en markisolering i polystyren. Ett enkelt och billigt sätt att få extra isolering mot marken och bra skydd för badet. Baden kan även byggas in i ett trädäck. Genom att bygga in badet till halva höjden så får man ett enklare insteg och behöver ingen trappa till badet. Tänk bara på att maskinrumsluckan ska vara åtkomlig.

Enkel skötsel

• Dosera lite klor efter varje bad.
• Kolla pH-värdet en gång i veckan.
• Tvätta filtret en gång i månaden.
• Byt vatten 2-4 gånger per år om du badar 1 till 3 gånger per vecka.