10 steg till livet som poolägare Från beslut till första doppet

När grävmaskinen sätter tänderna i gräsmattan slits man mellan hopp och förtvivlan, men när poolanläggningen är färdig är allt arbete som bortglömt. Och då väntar många sköna stunder med familj och vänner. Nedan guidar vi dig i tio steg från beslutet att bli poolägare till första doppet i din egen pool.

1. Bli med pool!

De flesta som köper pool av oss har blivit rekommenderade av någon i bekantskapskretsen som redan har pool. Då har man oftast fått lite råd på vägen och kanske skapat sig en uppfattning om hur man själv vill ha det. Andra har sett inspirerande bilder i en annons eller på sociala medier och bestämmer sig utifrån det för att ta reda på mer.

2. Besök butik

Kataloger med fina bilder i all ära. Visst är de bra för att samla inspiration och information men det bästa är att besöka en butik och boka ett hembesök av en säljare. Då kan ni i lugn och ro gå igenom era önskemål och samtidigt se förutsättningarna för er tomt. En erfaren säljare kan ge värdefulla tips om vad ni ska tänka på i samband med poolbygget. Efter besöket tas ett eller flera offertförslag fram.

3. Att välja pool

När man ska köpa pool är det bra att jämföra flera alternativ och ta in offerter från minst två, gärna tre poolleverantörer. Det kan vara svårt att jämföra alla delar i en offert. Därför är det viktigt att veta vad man jämför med innan man drar för snabba slutsatser. Ha gärna en offertgenomgång med säljaren. Använda gärna vårt underlag för poolbudget Pdf, 42 kB. för att få med alla poster som ingår och få en bättre kolla från början.

Skrivbar poolbudget

Poolbudget Pdf, 42 kB.

Ladda gärna ner eller skriv ut vårt underlag för poolbudget för att få med alla poster som ingår i ett poolbygge.

4. Badklar pool eller bygga själv

Om ni önskar en badklar anläggning så kan återförsäljaren erbjuda en helhetslösning och lämna ett fast pris på en färdig poolanlägg­ning. Alternativt fungera som samordnare för att knyta ihop alla kontakter åt er så ni erhåller en badklar anläggning.

Du kan även välja att hålla i projektet själv och an­vända egna kontakter. Linermontage och montering av reningsverk är moment som kan kännas skönt att leja bort till en poolmontör. Är du händig och har tid över kanske du väljer att bygga hela poolen själv.

Med poolpaketet följer utförliga instruktioner. Det är viktigt att ha tålamod, vara noggrann och verkligen följa instruktionerna. Folkpools pool­stommar är mycket robusta och konstruerade för självbyggare, men det finns vissa moment som är lite mer krävande där tidigare erfarenhet underlättar. Din återförsäljare kan ge viktiga råd på vägen.

5. Beställa poolen

Beställningen görs genom att bekräfta en offert från er säljare. Kontrollera att allt är som ni tänkt innan ni skickar in bekräftelsen. Er återförsäljare lämnar leveransbesked med instruktioner inför poolleveransen. Eventuella beställnin­gar på arbete bekräftas alltid från återförsäljare och/eller dennes entreprenörer.

6. Betalning

Ni kan välja att betala poolpaketet i förskott eller använda vår finansiering i samarbete med Santander.

7. Lossning och lagring

Godset lossas vid tomtgränsen och lossningshjälp från två personer från beställaren erfordras normalt såvida inget annat är överenskommet. Kontrollera att antal kolli stämmer överens med vad som är angivet på fraktsedeln innan ni signerar den. Kontrollera också att inget gods är skadat i transporten. Om så skett måste det anges på fraktsedeln alternativt kontaktas speditören omgående med anmälan om vad som skett.

Se till att skydda godset innan montering sker. Elprodukter förvaras lämpligen inomhus. Reglar och sargvirke staplas och täcks ordentligt, så att de inte torkar ut och slår sig innan montering. Läs igenom följesedeln och kontrollera att inget saknas.

8. Poolbyggnation

Ha en rimlig tidsplan för projektet. Det viktiga är att det blir ordentligt byggt. Poolen ska ni leva med länge. Under byggnationen dokumenteras olika moment som underlag för garantiregistrering. Det är en rutin för att kvalitetssäkra byggnationen.

9. Premiärbad

Det kan vara svårt att hålla sig tills poolen är färdig och premiärbadet sker redan när poolen håller på att fyllas och temperaturen endast är ca 10–12°C. Det verkliga premiärdoppet när familjen är samlad och det kristallklara vattnet är behagligt temper­erat är en mycket skön känsla.

10. Ert nya liv med pool

Första tiden med pool tittar man in i maskinrummet med jämna mellanrum, bara för att konstatera att allt ser bra ut. Vattnet testas morgon och kväll och så fort ett löv eller grässtrå ligger på botten kommer lövhåven fram.

Efter en tid testar man vattnet och doserar kemin en gång per vecka. Att dammsuga poolen görs på en kvart såvida inte en automatisk pooldammsugare gjort jobbet. Ett morgondopp innan jobbet är otroligt uppfriskande och oftast intas kvällsmaten vid poolside. En sommarhelg vid poolen med familjen och bästa vännerna, det är semester på hemmaplan.

Hjälpte informationen på sida dig?