Algangrepp

HUR BEKÄMPAR JAG ALGANGREPP?

Algdräpare eller chockklorering

Om du har fått algangrepp i poolen så gäller det att chockklorera.

Algdräpare kan användas men under badsäsong är det bättre och går snabbare att göra en ordentlig chockklorering enligt nedan. Algdräpare är långtidsverkande och allra bäst vid vinterkonservering.

 1. Börja med att borsta rent botten och väggar med en poolborste. Håva upp och dammsug bort så mycket som möjligt.
 2. Backspola sandfiltret.
 3. Kontrollera pH-värdet och justera vid behov så att det är 7,2-7,6. Så nära 7,2 som möjligt är en fördel. Vid för högt pH-värde fungerar inte kloret.
 4. Är pH-värdet bra doseras Aktionchock 200 gram per 10 m³. Det blir ca 900 gram till en 4x8 m pool. 100 gram är ungefär 1 dl. Som alternativ kan även Snabbklor användas.
  1. Dosering, alternativa metoder:
   a. Lös upp Aktionchock i en stor hink med varmt vatten. Häll kloret i vattnet aldrig tvärt om då det ger en reaktion. Max 5 dl klor i 10 liter varmt vatten.
   b. Om poolvattnet är uppvärmt över 20° C så kan kloret doseras i bräddavloppet. Obs! Dosera inte allt i bräddavloppet på en gång. Dosera max 4 dl och vänta 10 minuter innan nästa dosering.
   c. Du kan även sprida kloret direkt i poolen om vattnet är uppvärmt. Se till att det sprids ordentligt så att inga klumpar bildas på botten som kan orsaka blekning.
 5. Låt överdraget vara av i minst 30 minuter vid chockklorering. Klorgas bildas vid dosering men försvinner i luften efter en stund.
 6. Cirkulationspumpen ska gå dygnet runt.
 7. Kontrollmät klorhalten efter ett dygn. Om klorhalten är 0 (noll) kan du upprepa doseringen med Actionchock, annars vänta. Dosera en patron SuperFlock för för fånga finare restpartiklar i filtret. Backspola efter 1-2 dagar.
 8. Klorhalten kan tillfälligt vara hög men när vattnet blivit klart efter några dagar så ska klorhalten vara 1-3 ppm. Om den är klart högre ska du reducera med hjälp av Antiklor. Dosera enligt anvisning på förpackningen.
Hjälpte informationen på sida dig?