Att välja testinstrument för pool och spabad

Att testa sitt vatten varje vecka för att kontrollera att värdena är okej är A och O för varje pool och spaägare. Det räcker inte att se att vattnet är klart, det kan vara surt eller ha för hög klorhalt och det är inte bra för liner eller annat material i poolen. Vilken är då det bästa testinstrumentet? Alla har sina för- och nackdelar och i den här filmen går vi igenom vad du kan välja mellan och hur de fungerar.

  • Teststrips är de enklaste, de ger en grov avläsning och en del tycker att det är svårt att läsa korrekt värde. Den stora fördelen är att de är enkla och snabba att använda. Med hjälp av teststrips kollar du snabbt av värdena, att de är i rätt härad. Du ser direkt om vattnet är för surt eller om klorhalten är alldeles för högt.
  • TruTest digital testare är mycket snabb och ger en avläsning med visning i displayen. Det är en fotometrisk testare som använder speciella strips. Den blå är för fritt klor och den röda för brom. Utöver det så mäter den även pH-värde och alkalinitet. Viktigt att du följer instruktionen noga annars blir det felavläsning.
  • Testset tabletter manuell ger lite bättre noggrannhet i avläsningen men tar ett par minuter längre tid att använda. Tänk på att inte röra tabletterna med fingrarna.
  • SharpTest / Scuba II är en fotometrisk testare som använder tabletter och mäter flera olika parametrar. Den tar lite längre tid än teststrips men ger en noggrannare avläsning.
  • PoolLab 1.0 är ett fotometriskt testinstrument som mäter många olika parametrar. Den är lite mer påkostat byggd och har noggrannare avläsning än Scuba II.
  • ICO är en flytande mätstation som läser av pH-värde och Redox. Den visas inte i filmen. Redoxpotentialen visar desinficeringsförmågan i vattnet, vilket kan ge en ungefärlig bild av klorhalten. Den visar värdena i din mobil och du får en notis om det är utanför rekommenderade värden.
  • Teststation i poolbutik ger avläsning på ca 10 parametrar beroende på vilken test du valt. Snabb och noggrann analys av ditt vatten. Hämta en provflaska i butiken och följ instruktionen. När testen är utförd får du både analys och även ett slags recept på vilka värden du behöver justera.
  • Vår rekommendation är att använda PoolLab 1.0 för att få mer noggrann avläsning. Det tar några minuter, men det är det värt. Komplettera gärna med teststrips eller TruTest för snabbare, grövre mätning som du kan göra lite oftare. Eller komplettera med en ICO mätstation för bekväm vistning i mobilen.

Beställ katalog

Beställ katalog direkt till din brevlåda

Din närmaste butik

Välkommen till Sveriges största pool- och spabutikskedja, våra folkpoolbutike...

Servicetjänster

Här hittar du våra servicetjänster som vi erbjuder via våra butiker . Läs m...