Hur mycket energi förbrukar ett spabad?

Energiförbrukning är något som många undrar över när de ska köpa spabad. Det är en viktig fråga och för att bekräfta verklig förbrukning så har vi låtit göra oberoende tester hos Statens Tekniska Forskningsinstitut flera år i rad.

Det är flera faktorer som påverkar energiförbrukningen i spabadet. Hur ofta och hur länge man badar, geografiskt läge, hur spabadet är byggt och isolerat, samt vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering. Samtliga bad från Folkpool är välisolerade för att ge bra driftsekonomi på våra breddgrader. De olika märkena har sin egen teknik för att uppnå bästa resultat. Ett kraftigt termolock följer med alla våra bad och är en avgörande faktor för låg energiförbrukning. Vår erfarenhet är att våra bad är bra isolerade och ger god driftsekonomi. Vi har flera kunder som mäter energiförbrukningen och deras siffror bekräftar våra resultat.

Dokumenterad driftsekonomi
Folkpool har genomfört flera energitest hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås för att få fram oberoende tester på vad baden verkligen drar. Vi har låtit testa några olika modeller från vårt sortiment. Det är välutrustade stora bad som representerar varje märke väl.

Att jämföra andra märken av spabad?
Vi kan bara uttala oss om våra egna bad där vi har egen erfarenhet och nu även en oberoende test. Vi vet att det marknadsförs olika uppgifter om energiförbrukning och en del siffror som är osannolikt bra. Men stämmer siffrorna med verkligheten? Det är inte rättvist att jämföra förbrukning vid exempelvis 16 graders utetemperatur, som är en vanlig praxis i USA och som ibland översätts och används även här. Det intressanta är att jämföra vid rätt temperatur, motsvarande årsmedeltemperaturen, och att locket är av och pumpar påslagna för att simulera bad. Att visa siffror för Stand-by läge är inte intressant.

Stämmer utlovade siffror?
Vår uppmaning till dig som köpare som läser om olika siffror för förbrukning är att begära kopia på testen som visar hur baden är testade och vem som utfört testen.

Energitestade spabad

Resultat efter test av Folkpools spabad

Vid bad två gånger per vecka året runt samt tre stycken vattenbyten per år med uppvärmning till 38°C.

Så här testades våra spabad av SP

Baden testades i SP’s stora energikammare där temperaturen ställdes in på +7°C vilket är årsmedeltemperaturen i Stockholmstrakten. Baden fylldes med kallt vatten och vi mätte även uppvärmningsfasen till +38°C. Testet motsvarar bad i 30 minuter med jetpumpar på full effekt i 15 minuter och sedan 15 minuter i stand-by läge. Därefter ytterligare 15 minuter med jetpumparna i full effekt med locket av för att simulera dosering av klor. I våra tester tog vi även med energikostnaden för uppvärmningen vid 3 stycken vattenbyten.

Läs rapporter från SP: Impulse DP Pdf, 471.3 kB., Dream II Pdf, 555.1 kB., Meridian Pdf, 338.9 kB., Californian Pdf, 284.5 kB., Encore Pdf, 530.5 kB., Grand Pdf, 485.6 kB., Intrigue Pdf, 508.4 kB.

En anmärkning från Folkpool: spabaden som testades placerades på ett stålgolv där den nedkylda luften sögs in under stålgolvet som hölls konstant avkylt. Det motsvarar inte verkligheten. Ett bad som placeras på exempelvis ett trädäck eller ännu hellre på en isolerskiva har inte samma avkylning under badet. Vi är medvetna om att andra bad har testats under andra enklare förhållanden men vi valde att testa efter dessa kriterier för att ge en så ärlig bild som möjligt.


Beställ katalog

Beställ, bläddra i eller ladda ner vår poolkatalog, spabadskatalog och tillbe...

Åtgärder i butik

På Folkpool har vi öppet i våra butiker men med anledning av Covid-19 kan lok...

Servicetjänster

Här hittar du våra servicetjänster som vi erbjuder via våra butiker . Läs m...