Pool ökar värdet på villan Ny analys: lönsamt att investera i pool

En ny undersökning genomförd av Booli visar fortfarande att en pool inte bara höjer din livskvalitet, den ökar också värdet på ditt hus.

Att kunna simma några längder innan jobbet, ha mysigt häng runt poolkanten och låta barnen leka och stoja i klarblått vatten det är för många den ultimata vardagslyxen. Att det dessutom är en smart investering som ökar värdet av din villa är något forskningen bevisar hela tiden, även Boolis nya poolanalys.

Genom avancerad analys som är baserad på faktiska försäljningar och statistiska värderingar visar Boolis poolanalys tydligt att ett hus som säljs med pool har ett högre värde än de som inte har det.

Tittar man på den generella modellen handlar det om cirka 270 000 kronor.

Faktaruta: Om Boolis poolanalys

Booli har tittat på cirka 6 500 hus med pool där försäljning har skett.

Försäljningarna har skett mellan 2018 och 2021.

Skillnaden är 270 000 kronor beroende på vart i landet du bor.

För Storstockholm är siffran 315 000 kronor.

Generellt får du mer för huset om du har en pool i de tre storstadsregionerna; Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi vill skapa ett beslutsstöd för villaägare eftersom en pool är en stor investering. Nu vet vi att det lönar sig att investera i en pool. Det är en trygghet inför framtiden, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli.

Folkpool pool inspiration

Folkpool Quadra 4x8m med blå mosaik liner

Myten om att det är både dyrt och tidskrävande att äga en pool stämmer inte längre. Att sköta om din pool behöver inte ta mer än en halvtimme i veckan, det lilla jobbet handlar om att titta till vattenvärden och dammsuga upp eventuellt skräp.

Har du dessutom en automatisk poolrobot går det naturligtvis ännu snabbare. En poolrobot gör också att du sparar vatten och kemikalier eftersom reningsverket inte behöver backspolas lika ofta. Bra för både plånboken och miljön.

Att bygga pool är ingen dröm som måste läggas på is bara för att sommaren tagit slut. Till skillnad från vad många kanske tror är hösten en bra tid att bygga pool på, dels för att tomten inte används i samma utsträckning som på sommaren.

Det gör inte så mycket att ha ett byggprojekt på tomten under hösten. Slutligen är det också oftast bättre kapacitet att få hjälp med byggnation av poolmontörer under höst än vår och sommar, förklarar Magnus.

En fördel för den poolsugne är att det under sommaren sannolikt funderats en hel del kring var poolen ska anläggas, hur stor den ska vara, vilken form den ska ha och om den ska vara ovan jord eller en markpool.

När hösten kommer har tankarna fallit på plats och det är det dags att påbörja bygget. Bygget kan då löpa lite lugnare på hösten utan stress och med god tid för att även kunna göra iordning miljön runt poolen till badsäsongen.

Hjälpte informationen på sida dig?