250 000 anledningar till att köpa pool

Årets poolanalys

Positiv påverkan på försäljningspriserna

För några år sedan bestämde sig Booli för att ta reda på om en pool höjer värdet på ett hus. Läs den nya poolanalysen för 2024 här.

Genom avancerad analys som är baserad på faktiska försäljningar och statistiska värderingar visar den tydligt att ett hus som säljs med pool har ett högre värde än de som inte har det.

Nu är årets poolanalys färdig.

För Storstockholm är snittvärdet cirka 250 000 kronor, säger Christopher
Madsen, data scientist på Booli.

Boolis poolanalys är bara en av flera analyser som den populära bostadssajten släpper till allmänheten varje år.

Genom en förbättrad datakvalitet har de lyckats utöka underlaget i årets analys till cirka 16 000 småhus som har sålts med en pool. Förra året hamnade den siffran på cirka 7 000.

Trots en så stor skillnad i dataunderlaget ligger resultaten kvar på nästan samma nivå som tidigare analys.

Vi ser att poolen fortfarande är värd cirka 230 000 kronor i snitt i stort sett över hela landet. Poolen har fortfarande en större positiv påverkan på försäljningspriserna i storstäderna än på landsbygden, säger Christopher Madsen, data scientist på Booli.

Han berättar att skillnaden mellan hus som har en pool på landsbygden och i storstadsregionerna ändå har minskat. Det kan bero på att efterfrågan på pool har blivit större på landsbygden, samtidigt som den håller sig stabil i storstads­regionerna.

En annan insikt som vi har sett tidigare, men som har bekräftats ytterligare är att efterfrågan på pool håller sig stabil under såväl coronakris som elkriser. Det är såklart väldigt skönt att veta om man går i tankarna på att investera i en pool, säger Christopher Madsen.

Om Boolis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. poolanalys

Booli har tittat på cirka 16 000 hus med pool där försäljning har skett.

Försäljningarna har skett mellan 2018 till 2023

Generellt får du mer för huset om du har en pool i de tre storstadsregionerna; Stockholm, Göteborg och Malmö.

För Storstockholm ligger snittvärdet på cirka 250 000 kronor.

För landsbygden ligger snittvärdet på cirka 150 000 kronor.

För Storstockholm ligger värdepåverkan på cirka 250 000 kronor, medan landsbygden landar på ungefär 150 000 kronor.

Magnus Holgersson på Folkpool har läst Boolis nya poolanalys, som visar att ett hus som säljs med pool har ett högre värde än de som inte har det.

Det är ingen nyhet för oss. Det är något som vi har uppmärksammat i flera år. Oberoende av marknadsläge så bör poolägare känna sig trygga i att de förmodligen får tillbaka hela, eller stora delar av en investering i en pool, säger han.

Magnus Holgersson betonar att i första hand är poolen en investering för mer vardagsglädje och högre livskvalité för hela familjen, att den dessutom höjer värdet på huset är en fördel i beslutsprocessen.

Tänk att få vakna upp på morgonen och ta ett dopp, eller en härlig simtur efter jobbet. Det är riktig vardagslyx. Det är samtidigt många som har en uppfattning att det kostar mer än vad det gör att värma upp poolen.

Med dagens smarta poolvärmepumpar så behöver det inte kosta skjortan om man vill ha behaglig värme i poolen, berättar Magnus.

Hjälpte informationen på sida dig?