Jubileum

Följ med på vår 50-års resa

Från dagens 31 återförsäljare, 18 000 byggda pooler och 13 000 sålda spabad gör vi ett hopp tillbaka i tiden. Närmare bestämt till 1968 där allt en gång startade, i ett garage på Fiskarvägen i Järna.

I slutet av 60-talet klassades pooler som en lyxprodukt och kostade en hel del pengar. Lars och Gitte Biörck såg en möjlighet att ta fram en poolkonstruktion som kunde byggas av händiga självbyggare till en rimlig kostnad. Helt enkelt en pool för folket. 1968 förverkligade de sin idé och byggde sig en egen pool i trädgården på Fiskarvägen i Järna.

”Vi tänkte, efter att ha byggt oss vårt eget hus, hur svårt kan det vara att bygga en egen pool?”

-Den första poolen blev ett bra försök som vi fick justera lite efterhand. Vi lärde oss ganska fort vad man måste tänka på när man bygger pool. När sedan grannen också ville bygga pool så kunde vi rätta till felen vi gjort med våran och byggde därmed Folkpools första pool. Att två pooler på samma gata blev en hit är inte förvånande, alla kvarterets barn besökte oss ofta och när det vankades kalas var poolerna festens mittpunkt. Vi klädde ut oss till clowner och lite likt Papphammar gick vi balansgång över poolen och ramlade i till barnens jubel.

Oljan var så billig under 70 talet så oftast höll vi poolen varm året runt, ett år hade vi nyårsfirande med dopp i poolen! Efterfrågan för pooler växte och under det första året fick garaget fungera som plats för både tillverkning och lager. Det innebar full fart på gatan med trafik fram och tillbaka med in och utleveranser.

Folkpool växte fort och det tog inte lång tid innan garaget var på tok för litet för företagsverksamheten. 1969 flyttades pooltillverkningen till en lada utanför Järna där paret hyrde det gamla höloftet.

”Under vinterhalvåret lät vi ibland vattnet i poolen frysa till is och på så vis fungerade den som skridskobana.”

2018 är året då Folkpool fyller 50 år, följ fortsättningen om hur Folkpool växte och blev företaget det är idag.

Historiefilm Folkpool 50 år


Från dagens 31 återförsäljare, 18 000 byggda pooler och 13 000 sålda spabad gör vi ett hopp tillbaka i tiden. Närmare bestämt till 1968 där allt en gång startade, i ett garage på Fiskarvägen i Järna.