En plats att ta hand om dig själv

Massagebehandling i ditt spabad

Enkelt, smidigt och välgörande

Ett spabad är enkelt att installera, smidigt att underhålla och inte minst – något att njuta av hela året runt.

Att krypa ner i det varma vattnet, slappna av och känna den välgörande massagen mot kroppen – den känslan av välbefinnande är svårslagen.

Det kan vara lika skönt att njuta av tystnaden, utan cirkulation i vattnet, som välgörande för trötta muskler med en massage från jetstrålarna i badet.

I det varma vattnet slappnar kroppen av och blodcirkulationen ökar. Spabadet kan hjälpa till att lindra träningsvärk och stelhet genom att mjuka upp musklerna. Om du badar ensam finns tid för egna tankar och reflektion utan distraktion ifrån mobiltelefoner eller annan digital teknik.

Oftast ligger temperaturen i spabad på 38 grader men hur mycket värme man vill ha kan variera med årstiderna och från person till person. På vintern kanske temperaturen ligger på 39-40 grader om man vill ha det riktigt varmt och gott. Under en varm sommardag kan det passa bättre med en svalkande temperatur på runt 32.

Det fina är att det är lika skönt att sitta i badet en ljus sommarkväll som en kall vinterkväll under en stjärngnistrande himmel. En plats utan stress och måsten där du kan passa på att ta hand om dig själv.

Det ångande vattnet, med eller utan massage, kan verkligen göra under för både psykiskt och fysiskt välmående men det var med det fysiska som allt började.

Har du hört historien om Jacuzzi?

År 1900 kom sju italienska bröder med namnet Jacuzzi till USA. De var entreprenörer och utvecklade bla pumpar.

Sonen till en av bröderna drabbas av reumatisk artros vid 15 månaders ålder och den lilla pojken lider svårt av sina smärtor. Det enda som lindrar är vattenterapi.

Eftersom Jacuzzi bröderna tillverkar pumpar får pojkens pappa Candido en idé; att använda pumparna för att skapa ett bubbelbadkar hemma i familjens badkar.

Massagen pojken får av bubbelbadkaret lindrar hans smärta och han växer upp till en aktiv ung man. Pappa Candido förstod tidigt att fler borde ha nytta och glädje av en Jacuzzibehandling.

Därför utvecklar han en pump för hemmabruk. 1955 lanseras en portabel pump som gör varje badkar till ett Jacuzzibadkar. Resten är, som man brukar säga, historia.

Läs mer om Jazuzzi här.

Piggare och mjukare

Fredrik Forsberg arbetar som hovslagare och med smide av hästskor.

Yrket innebär att man står i lite konstiga arbetsställningar och använder musklerna främst på ena sidan av ryggen.

Då han alltid smider och formar hästskor med höger arm så kan man se att musklerna i ryggen är lite i obalans. ”På höger sida av ryggen är musklerna som en Skogaholmslimpa och på andra sidan är det mer som en baguette”.

Jag har alltid behövt massage, minst var tredje vecka. Massagen gjorde så att jag blev mer flexibel och uppmjukad i kroppen, detta varade dock endast i ett par dagar sen var kroppen lika stel igen.

Jag badar nästan varje dag och har helt slutat att gå till massören, med spabadet håller jag mig mjuk i musklerna och har tillgång till min massagebehandling i mitt spabad precis när jag vill.

Det som hjälper mig mest är det varma vattnet, jag drar ju upp värmen till 40 grader så att jag nästan blir kokt. Att bada 30 min på kvällen resulterar i att jag blir mycket piggare morgonen därpå och min kropp orkar mycket mer.

Jag badar oftast ensam och då stänger jag av trycket på alla andra säten så att all kraft koncentreras till just mitt säte.

Läs mer om spabad året om.