Förlänger badsäsongen med flera månader

En pooldröm där ut möter inne

Ett par steg från vardagsrummet med havet som fond ligger pool-drömmen som Anja Pärson och Filippa Rådin projekterat utifrån idén att förlänga badsäsongen.

Och nog utnyttjas den från tidig vår till sen höst. Både till lek, träning och lugna spa-timmen då hela familjen ligger tysta och stilla på varsin spa-korv.

Källa till väldigt mycket glädje och harmoni där vi alla både umgås och sysselsätter oss.

Den vackra täta skogen precis bakom husknuten, det nybyggda huset i materialval som optimalt balanserar med naturen och så havet på andra sidan där poolområdet övergår till sanddynor.

Kanske kan det inte bli mycket mer drömskt än så här där Anja Pärson och Filippa Rådin, tillsammans med sina tre barn, tillbringar helger och lov.

Att huset utanför Umeå projekterades med en pool var med i planeringarna från första början. Anja skrattar och säger att här uppe, där isen i princip ligger året om, var hela tanken med pooldrömmen att förlänga badsäsongen.

Precis så har det blivit, vi har förlängt badsäsongen med flera månader, säger Anja och berättar hur poolen fyller flera funktioner med både aktiviteter där barnen med sina kompisar spelar vollyboll och leker, men hur de också kan tycka det är väldigt skönt att bara ta det lugnt i poolen.

Filippa fyller i:

Vår pool är en källa till väldigt mycket glädje och harmoni där vi alla både umgås och sysselsätter oss.

I nästa stund är Anja i poolen och svalkar sig, för att därifrån berätta om
hur härligt det är med familjens lugna spa-timme: Då är hela familjen i vattnet på varsin spa-korv och bara flyter runt och har en supermysig, tyst spa-timme.

Anja Filippa i poolen
Anja Filippa Folkpool pool

Filippa som är kreatör, designer och stylist har skapat en oas kring poolen med vackra, bekväma utemöbler och i samma inredningsstil som inomhus. Helt magisk är närheten till husets vardagsrum och kök, där inne övergår till ute. Tre, fyra steg ut genom skjutdörrarna och man är bokstavligen i poolen.

Först hade vi tänkt en infinity-pool, men det fanns inte hur mycket utrymme som helst och poolområdet fick inte heller ligga för nära havet enligt byggnormer, förklarar Anja.

När vi väl fått godkänt på en maximal storlek som blev 4 gånger 8 meter, var den största frågan hur vi skulle lägga poolen utan att skymma utsikten.

Här var utmaningen att tänka in även energi för att kunna behålla värmen i poolen så länge som möjligt under säsongen, berättar Filippa.

Hon menar att det pooltaket som de fick rekommenderat jackar i på alla ja, både när det kommer till att vara diskret, smidigt att rulla ut och in och som är så pass lågt att det inte skymmer utsikten.

Att bygga pool innebär många beslut, några av de större är val av trappa, liner och uppvärmning. Hemma hos Anja och Filippa passar den vackra linern perfekt till det grånande träslaget runt omkring. Den generösa hörntrappan används flitigt till att bara sitta på.

Där tog vi hjälp och gav vår poolleverantör fria händer utifrån att det skulle bli en så dämpad lösning som möjligt i balans med husets fasad och miljön runt om, förklarar Filippa.

När Anja och Filippa tittar tillbaka på vad som har varit både roligast och mest utmanande med att bygga pool, blir det framförallt tal om att tipsa andra om att inte ha för bråttom.

Jag skulle säga att mest utmanade är att sätta sig in i tekniken, det tar ett tag att lära sig och första året är en inlärningsfas. Jag har läst på en del hur luftvattenpumpen fungerar för att förstå flödet.

Branschforum har lärt mig lite och så har jag varit ganska nyfiken när rörmokaren varit här, säger Anja med sin sköna glimt och summerar att hon lärt sig hälften av allt kring detta av ren nyfikenhet. Filippa fyller på:

Gör planeringsarbetet ordentligt utan att ta genvägar. Det tar lite längre tid, men är värt det för att nå sina mål med slutresultatet.

Ett annat tips är att titta på helhetsbilden av kostnaden för poolen, både när den byggs och över tid.

Jag tycker att man ska försöka vara så självförsörjande som möjligt vilket är möjligt med både olika reningsverk och exempelvis solfångare och med det vill jag säga att det kanske kostar lite mer när man köper in, man ska inte slarva med kvalitén. Det får man igen senare.

Anja jackar i och trycker på vikten av att tänka igenom sina beslut och lyssna på branschfolk som kan, tryggheten med Folkpool menar hon har varit jättevärdefull för dem.

Anja och Filippa summerar sitt fantastiska fritidshus, där de har gjort sitt yttersta för att kunna bygga ett så klimatsmart hus som möjligt och som ska fungera utifrån naturens krafter:

Utsikt pool

Vi har så klart varit tvungna att förhålla oss till det havsnära läget och utifrån det göra ett så hållbart bygge som möjligt, utan avkall på det som är vardagslyx för oss. Här har vår pool uppfyllt alla våra önskningar, avslutar Anja och Filippa.