Nordens Ark
Nu börjar sköldpaddsArken ta form
Huset är på plats och det enda som återstår på utsidan är att sätta upp panelen. I höst börjar därmed
arbetet med att utforma de akvarier och terrarier som sköldpaddorna ska bo i.
Vid utformandet av dessa är det väldigt viktigt att man skapar en miljö som liknar artens naturliga livsmiljö. Vi tittar alltså på hur arterna lever i det vilda och försöker sedan utforma akvarierna och terrarierna att det efterliknar detta. Det gör vi för att säkerställa att individerna som vi håller ska få utlopp för sina naturliga beteenden.
På Nordens Ark arbetar vi för att upprätthålla en hög djurvälfärd, vilket bland annat innebär att djuren är friska, aktiva och uppvisar en mångfald av beteenden. En annan viktig aspekt när man jobbar med vattensköldpaddor är att se till att vattnet håller en hög kvalité och tack vare vårt samarbete med Folkpool kommer vi kunna säkerställa just detta.
I september välkomnar vi också vår första nya art till sköldpaddsArken. Det är den karismatiska men hotade Nyaguineasköldpadda (Carettochelys insculpta). Denna unika sötvattensköldpadda har många ovanliga morfologiska,
ekologiska och beteendemässiga egenskaper.
Till skillnad från andra sötvattensköldpaddor har Nyaguineasköldpaddas ben och fötter utvecklats till simfenor istället för att vara fötter med simhud som andra sköldpaddor har. Detta gör den väldigt duktig på att simma och den spenderar också nästan all sin tid i vattnet. Den har ett mer läderartat skal, snarare än det hårda skal som vi är vana att se hos sköldpaddor och den har en lång, mjuk nos med stora näsborrar för att den skall kunna sticka upp den över ytan och andas.
Nosen ser ut ungefär som ett gristryne vilket också har gett upphov till dess engelska namn - pig-nosed turtle. Tyvärr är nyaguineasköldpaddan idag väldigt hotat just på grund av sitt unika utseende. Den samlas årligen in i tusentals för att förse den exotiska husdjurs industrin och detta är det huvudsakliga hotet mot arten.
Therese Patriksson, Nordens Ark