kärlek till vatten

Äntligen eget spabad?

Här är bra saker att tänka på

En skön och behaglig värme – när som helst under hela året. Allt fler upptäcker fördelarna med att skaffa ett eget spabad.

Genom att spabadet levereras som en färdig produkt kan du i princip premiärbada redan dagen efter att badet har levererats, säger Magnus Holgersson, spabadsexpert på Folkpool.

Svenska folket badar som aldrig förr. När pandemin slog till förra året var det många som hade tid att förverkliga sina drömprojekt. Vissa byggde pool, andra skaffade spabad.

Folkpool, Sveriges största leverantör av pooler och spabad, ökade sin försäljning under förra året med nästan 50 procent. Och det stora intresset tycks bestå. Men vad är viktigt att tänka på för den som ska investera i ett eget spabad? Här är Magnus Holgerssons bästa tips.

Bestäm budget
Bestäm först hur mycket ert spabad får kosta – både i inköp, etablering och drift. Budgeten avgör modell och prisklass, hur din kringmiljö runt badet kan se ut samt hur mycket energi badet maximalt får förbruka. Det som skiljer billiga bad mot dyrare är framför allt massagesystemet, reningssystemet, design och finesser.

Välj modell
Stor eller liten? Rund eller fyrkantig? Enkel eller välutrustad? Spabad finns i alla tänkbara modeller – och prisklasser. Fundera på vilka behov ni har. Vill ni främst ha öppen utformning med plats för flera? Eller vill ni ligga skönt? Behoven avgör om ni ska satsa på ett bad med extra sittplats för vänner, eller en modell med utformade liggsäten som ger hög komfort för färre badande.

Är det viktigt med påkostat massagesystem eller att badet har extra bra rening för enklare skötsel? Hämta gärna inspiration på nätet, men besök en butik med utställning som visar flera olika modeller. Då ser ni hur badet verkligen ser ut och kan provsitta för att få en bra känsla för djup, volym och komfort.

selma

Tänk igenom placeringen
Var vill du helst placera ditt spabad? Du kanske redan har en bra plats på befintlig altan eller behöver du ordna detta? Oavsett placering måste badet stå på en stabil grund. Genom att bygga in badet till halva höjden i en terrass så får du ett enklare insteg och behöver därför ingen trappa. Tänk bara på att badet måste kunna vara åtkomligt vid service. Fundera också på hur du vill ha miljön runt badet. Finns det en bra utsikt att ta vara på eller behöver du skapa en mer skyddad plats med så liten insyn som möjligt.

Enkel skötsel
Med inbyggt automatiskt reningssystem är spabadet lätt att sköta om, men därtill behöver det regelbundet tillsättas klor eller brom för att vattnet ska desinficeras. Även pH-värdet bör kontrolleras regelbundet för rätt balans och behagligt vatten. Filtret tvättas en gång i månaden och vattnet byter du 2-5 gånger per år beroende på hur ofta ni badar och vilken reningsmetod som används.

Kostnader i drift
Vad blir den löpande kostnaden? Faktiskt inte så hög som många på förhand tror.

Ett bra isolerat spabad förbrukar normalt 2 500 - 4 000 kwh/år, beräknat på att det badas en halvtimme två gånger i veckan, att det i genomsnitt är sju grader varmt ute och att vattnet är 38 grader varmt.

Det genomsnittliga priset för en kilowattimme är cirka 1,5 kronor vilket ger en årskostnad på 3 750 - 6 000 kronor.

De flesta bad som säljs i Sverige är bra isolerade men skillnader förekommer. För att veta ungefär hur mycket bad förbrukar så kan du fråga om det finns en oberoende test. RISE, tidigare Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, gör oberoende tester som visar badens energiförbrukning.