Solvatten

solvatten

Sammarbete för rent vatten

Idag saknar över två miljarder människor tillgång till rent vatten. Under 2024 skänker vi 200 kr för varje såld pool, pooltak och spabad. Läs mer om Solvatten här.

Om du var en av dem som saknar tillgång till rent vatten, skulle du behöva använda ungefär tre timmar varje dag till att hämta vatten och ved. Vi på Folkpool har ett stolt samarbete med Solvatten.

Solvatten är en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare. Den har tagits fram speciellt med tanke på familjer som lever off-grid i utvecklingsländer där tillgång till rent vatten och infrastruktur är begränsat.

Solvatten är konstruerad för att hålla i många år och behöver bara solljus för att fungera – det gör lösningen mycket kostnadseffektivt per liter rent, varmt vatten.

En Solvatten beräknas förse en familj med rent, varmt vatten i 7-10 år och kan på så vis ha en livsavgörande betydelse för speciellt barn under 5 år, då risken är störst att dö sjukdomar.

Solvatten minskar den dagliga användningen av ved och kol samtidigt som den förenklar processen för att rena och hetta upp vatten i hemmet.

Människor spar tid och pengar, samtidigt som hygien och hälsa förbättras.
» Vill du veta mer om Solvatten besök solvatten.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allt som behövs är solljus

Tillsammans med våra kunder vill vi bidra till att ge fler människor tillgång till rent och varmt vatten. Därför har vi sedan 2018 ett samarbete med Solvatten.

solvatten process

Sol + vatten = Solvatten →

  • tillgång till rent, uppvärmt vatten
  • förbättrar hygien
  • förhindrar sjukdomar
  • minskar behov att elda
  • frigör tid
  • stärker kvinnans roll

→ en bättre värld

Folkpool och Solvatten

2018 startade Folkpool och Solvatten ett samarbete. Under åren har vi tillsammans med våra kunder och leverantörer bidragit till att fler människor får tillgång till rent och varmt vatten.

Under 2024 skänker vi 200 kr för varje såld pool, pooltak och spabad, så när du köper en av dessa produkter från oss är du automatiskt med och bidrar till att fler människor får tillgång till rent och varmt vatten.

Självklart går det också bra att bidra via vårt Solvattenunika swishkonto med valfri summa. I våra butiker hittar du även fina gåvokort där du själv kan skriva in den swishade summan.

Solvatten visar direkt och indirekt effekt på samtliga av FNs 17 globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Folkpools engagemang för Solvatten är att aktivt bidra till att målen uppfylls och att vi tillsammans skapar en hållbar framtid för alla.

Under 2023 lyckades vi tillsammans med våra kunder samla ihop till hela 420 stycken Solvattenbehållare som nu är på väg till nya användare.

Nu startar vi om räkneverket med siktet inställt på 1000 Solvattenbehållare under 2024.

globala mål

Ge en familj rent varmt vatten i åratal framöver med Solvatten.
Du kan även hjälpa till genom att swisha en valfri summa till Folkpools Solvattenkonto, så går pengarna oavkortat till insamlingen av fler Solvattenbehållare.

Folkpool Solvatten swish
Vattentank 399 behållare insamlade behållare insamlade 399

Över 500 000 användare

I år 2024 når vi en betydelsefull milstolpe, och kan stolt säga att vi nu har över 500 000 användare i världen!

Detta hade inte varit möjligt utan de partnerskap vi har med givare, klimatkunder och de organisationer vi arbetar med på plats.

 

Vi värnar om detta, och uppskattar ert engagemang för vatten, miljö och klimat i kombination.

Nu siktar vi mot 1 miljon användare år 2030!

Solskenshistoria från Solvatten användare

Janet är åtta år och kommer från Buyende, Uganda, där bor hon tillsammans med sin familj.

Det gemensamma brunnsvatten som samhället Buyende använder ligger cirka 1,5 km bort från Janets hus. Det är en vattenreservoar som delas med 150 andra hushåll.

 

Där blir det ofta kö, vissa dagar tar det två timmar, ibland ännu längre att få hem vattnet. När det råder vattenbrist hämtar Janet och hennes mamma vatten från ett vattenhål som ligger nära huset men där dricker också djuren.

 

Vattnets kvalitet försämras när tillgången till vattnet är dålig och vid flera tillfällen har de yngsta i familjen blivit svårt sjuka av vattnet. Janet har kronisk lunginflammation och är alltför ofta på den lilla sjukstugan i Buyende.

 

Sjukstugan rekommenderade att Janets familj skulle delta i Solvattenprojektet, och sedan de fick hem en Solvatten har de märkt hur hennes och familjens hälsa förbättrats.

Janets mamma säger att hon nu kan hantera sin dotters sjukdom på ett bättre sätt genom att använda säkert samt varmt vatten i hemmet.

Vi bor här efter att ha flytt från Kongo. Det har varit svårt att hitta ett sätt att försörja familjen på och vi måste tänka på hur vi spenderar varje shilling. Med Solvatten blir livet enklare. - Bonebana, flyktingbosättning Kyaka II (UNHCR)

Nu har jag mer pengar över för att ta hand om mina fyra barn. Det är förbjudet att hugga ner växtlighet i området så har vi inte haft något annat val för att kunna värma vatten för matlagning eller koka det för rent dricksvatten. Nu har vi Solvatten. - Mary, byn Kalagi (ChildFund)

Min dotter Matia blev så ofta sjuk i tyfoid. På hälsokliniken har de förklarat att vi måste vara noggranna med att hon dricker rent vatten, vilket är svårt när bränslet knappt räcker för matlagning.

Sen vi fick en Solvatten har Maria varit frisk - det är en oerhörd lättnad. - Josephate, byn Kalambi (ChildFund)

Genom tillgången till rent och varmt vatten kan jag hantera min dotters kroniska lunginflammation mer effektivt. Dessutom har våra utgifter för medicin och sjukvård minskat markant.

Folkpool solvatten samarbete