solvatten

Solvatten

Idag saknar över en miljard människor tillgång till rent vatten, det vill säga var sjunde person. Om du var en av dem skulle du behöva använda ungefär tre timmar varje dag till att hämta vatten och ved. Vi på Folkpool har ett stolt samarbete med Solvatten.

Att vi i Sverige tar vatten som en självklarhet är inte konstigt med tanke på tillgängligheten. Men på andra ställen på vår jord ser läget annorlunda ut. Vi på Folkpool har ett stolt samarbete med Solvatten. Denna teknik hjälper redan 67.000 familjer runtom i världen. Tillsammans med våra kunder vill vi bidra till att ge fler människor tillgång till rent och varmt vatten. Därför startade vi under 2018 ett samarbete med Solvatten.

Vad är Solvatten?

Solvatten är en innovation som renar vatten med hjälp av solenergi. Efter några timmar i solen är vattnet fritt från bakterier som orsakar diarrésjukdomar som dysenteri och kolera. En stor skillnad jämfört med andra vattenreningsmetoder är att vattnet samtidigt värms upp och kan värmas ända upp till +75 C. Det sparar både energi, pengar och miljö.

Sol + vatten = Solvatten → Tillgång till rent, uppvärmt vatten → förbättrar hygien → förhindrar sjukdomar → minskar behov att elda → frigör tid → stärker kvinnans roll → en bättre värld

solvatten process

Vill du veta mer om Solvatten besök solvatten.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller se filmerna nedan.

Folkpool och Solvatten

2018 startade Folkpools samarbete med Solvatten. Under 2019 samlade vi återigen ihop 400 Solvattenbehållare med hjälp av Dimension One Spas, våra återförsäljare och kunder. Insamlingen under 2018 gick till ett projekt i Burkina Faso och insamlade behållare under 2019 skickades till ett projekt i Uganda. Under 2020 samlade vi ihop över 600 behållare.

Vi fortsätter självklart vårt samarbete under 2021 för att bidra till att fler människor får tillgång till rent och varmt vatten. En stor skillnad jämfört med andra vattenreningsmetoder är att vattnet samtidigt värms upp och om det var något vi lärde oss under år 2020 så var det vikten av att tvätta händerna i varmt och rent vatten för att hålla hygienen.

Vattentank 470 behållare insamlade behållare insamlade 470

Under 2021 kommer vi att skänka 200 kr för varje såld pool, pooltak och spabad, så när du köper en av dessa produkter från oss är du automatiskt med och bidrar till att fler människor får tillgång till rent och varmt vatten. Självklart går det bra att bidra via vårt Solvattenunika swishkonto med valfri summa, i butik hittar du även våra fina gåvokort där du själv kan skriva in den swishade summan. 2021 siktar vi på att samla in ytligare 600 behållare till ett nytt Solvattenprojekt.

Solvatten visar direkt och indirekt effekt på samtliga av FNs 17 globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Folkpools engagemang för Solvatten är att aktivt bidra till att målen uppfylls och att vi tillsammans skapar en hållbar framtid för alla. Om ni vill lära er mer om hållbara målen så finns information på

www.globalamalen.se Länk till annan webbplats.

solvatten
globala mål

Utbildning om Solvatten, hälsa och hygien

Under höstterminen 2019 påbörjade PLAN utdelningen av Solvatten i Burkina Faso. Detta innebär att de 400 Solvatten som Folkpool har donerat, nu gör nytta för både människor och miljö. På skolorna har lektioner i engelska och matematik varvats med utbildning om Solvatten, hälsa och hygien. Även barnens föräldrar har bjudits in för att lära sig mer om vikten av rent och varmt vatten för att försäkra att kunskapen når både hemmen och skolorna.
Läs hela rapporten här! Pdf, 1.6 MB.

Burkina faso
Karta Burkina faso

 

Träffarna har skapat tillfälle för människor att ställa frågor och lära sig av varandras erfarenheter kring vatten. Tidigare har många familjer använt sig av ved för att koka sitt vatten rent, medan andra som inte haft råd istället druckit sitt vatten orenat. Tack vare Folkpools donation och solens strålar har nu över 3200 människor tillgång till rent och varmt vatten i hemmet. Detta skapar en ljusare och friskare framtid för fler!

Ge den bästa gåvan

Ge en familj rent varmt vatten i åratal framöver med Solvatten. I våra butiker hittar du fina gåvokort där du själv kan välja vilken summa du skickar, oavsett vad du bidrar med så kommer pengarna göra stor nytta!

Du kan även hjälpa till genom att swisha en valfri summa till Folkpools Solvattenkonto, så går pengarna oavkortat till insamlingen av fler Solvattenbehållare.

solvatten
swish solvatten
solvatten