- Startsida
- Support
- Poolsupport
- Reningsverk
MEKANISK RENING
Filtrera bort skräp och partiklar
För att filtrera bort skräp och partiklar krävs mekanisk rening genom ett reningsverk.
Mekanisk rening genom ett reningsverk krävs för att filtrera bort skräp och partiklar. Reningsverket består av en pump och ett filter. Reningsverket ska kunna omsätta poolvattnet minst 3 gånger per dygn enligt norm för privatpooler.
Låt reningsverket gå dygnet runt för bra rening och optimal funktion för övriga komponenter i systemet. Med hjälp av varvtalsstyrning av cirkulationspumpen kan du optimera flödet och spara energi och även sänka ljudet.
Inspektera silkorgen i bräddavloppet och pumpen regelbundet. Töm vid behov för att undvika stopp i cirkulationen
Backspola sandfilter & poolen
Sandfiltret ska backspolas var 7-14:e dag beroende på badbelastning. I perioder med pollen kan filtret sättas igen snabbare och behöva backspolas oftare.
Vid backspolning leds vattnet baklänges genom filtret så att skräpet spolas ut i avlopp. Ett siktglas är monterat på centralventilen så att man kan se när vattnet blir rent under backspolningen.
Manometern mäter det tryck som belastar filtret. När filtret sätter igen ökar trycket. Notera värdet när filtret är backspolat. När trycket är 0,3 BAR (ca 4 PSI) högre så måste backspolning utföras.
Backspola inte om du har högt klorvärde över 3 ppm. Högt klorvärde kan sänkas med Antiklor. Filtersanden bör bytas efter 5-8 år om du använder klor. Filterglas kan ersätta vanlig filtersand för bättre effekt och längre hållbarhet. Har du filtersand kan du byta till filterglas nästa byte.
Backspolning av sandfilter
- Stäng av pumpen och värmaren samt ev. annan utrustning.
- Vrid handtaget i läge backwash, backspolning.
- Starta pumpen och låt gå i ca två minuter. Du ser i siktglaset när vattnet blir rent.
- Stäng av pumpen och ställ in läge rinse, renspolning.
- Starta pumpen och låt gå ca 20 sekunder.
- Stäng av pumpen och vrid till filterläge.
- Starta pumpen och värmaren samt ev. annan utrustning.
Polyesterfilter (patronfilter)
I ett polyesterfilter fastnar skräpet i filterpatroner som ska plockas ut för rengöring ungefär 1-3 gånger per månad beroende på nedskräpning.
Först spolas patronen ren med vattenslang (högtryckstvätt med för hård stråle kan skada filtermaterialet). Därefter lägger man dem i en stor hink med varmt vatten och doserar Filtertvätt PRO. Snurra runt filtret ordentligt och låt tvättmedlet verka 30 minuter. Skölj sedan noggrant. Filtrena kan även tvättas i disk-maskin max +50°C och utan torkprogram.
Hårt vatten (hög kalkhalt) kan göra att filterpatronerna sätts igen av kalk. Då kan de tvättas rent i surt vatten. Dosera 1 dl Sänk pH i en hink med ca 10 liter vatten och låt stå i 15 minuter. Skölj sedan rent. Det är praktiskt att ha en extra filterpatroner hemma att skifta med.
Reningsverk består av pump och filter. Här ett sandilter med varvtalsstyrd pump.
Centralventil
Lägen på centralventilen:
- Filter: Filtrering, normalläge.
- Backwash: Backspolning, renspolning av filter ut i avlopp.
- Rinse: Renspolning av ventil efter backspolning.
- Waste: Avlopp, förbi filter direkt till avlopp.
- Closed: Stängd.
- Recirculate: Cirkulation, enbart vattencirkulation, förbi filter.
- Winter: Läge för vinterstängning (saknas på äldre ventiler). Ställ ventilen mellan två lägen.
Reningsverk med polyesterfilter består av pump och filter. Till vänster om filtertanken en filterpatron.
Saltklorinator
En saltklorinator renar poolvattnet med salt som omvandlas till underklorsyra (fritt klor) i en automatisk process. Det är ett enkelt, bekvämt och mycket effektivt sätt att hålla poolen ren från bakterier och alger utan att behöva tillsätta vanliga klortabletter.
Saltklorinatorn behöver normalt 0,25-0,4% salthalt, beroende på modell. Saltet förbrukas inte utan återbildas senare i processen. Du behöver därför bara tillsätta nytt salt när du fyller på nytt vatten. Kontrollera salthalten med testset för salthalt varje vår och varje gång du fyller på större mängd vatten.
Vid hårt vatten med hög kalkhalt kan det byggas på kalk runt cellplattorna. Om det sker så måste du plocka bort cellen och tvätta cellplattorna med saltsyra i brukslösning (ca 9%). Läs instruktion för din modell av saltklorinator.
Observera att du behöver kontrollmäta klorvärdet varje vecka och anpassa produktionen så att det inte överproduceras klor. För höga klorvärden skadar liner och annat material i poolen.
Med en saltklorinator får du:
- Effektiv rening
- Automatisk produktion
- Behagligt vatten
- Behagligare vatten
En stor fördel är att vattnet blir mer behagligt att bada i, då det inte irriterar hud eller ögon samt är fritt från klorlukt. Det är också bättre för miljön än vanliga klor-tabletter och andra kemikalier för desinficering.
UV-C rening
UV-rening eliminerar bakterier, mikroorganismer och alger med ultraviolett ljus. En effektiv reningsmetod som innebär att du kan minska behovet av klor och andra desinfektionsmedel.
Med UV-rening kan du hålla lägre klorhalt än annars. Lampan byts efter ca 8-14 000 timmar beroende på modell. Det motsvarar ca 3 år för en utomhuspool med badsäsong på 4 månader eller 1-1,5 år för inomhuspool i drift året run
Flytande klorfördelare
En behållare som fylls med långverkansklor och flyter i poolen. Du justerar doseringen genom att vrida på behållaren så att öppningen blir större för ökad dosering och mindre för minskad dosering.
Flytande klordoserare bör endast användas om du inte har något bräddavlopp med korg att dosera klortabletterna i.
Om klorfördelaren ofta fastnar på samma ställe, exempelvis vid poolstegen, kan linern blekas pga för stor koncentration av klor på ett ställe. Tänk även på att alltid hålla undan den för barn som badar i poolen.
Klorautomater
Klorautomat är en behållare som ansluts till cirkulationsledningen. Behållaren fylls med långverkansklor och doseringen justeras med ett vred.
Folkpool avråder numer från att använda klorautomater men ska du ändå göra det, använd endast Långverkansklor (Triklor).
Annan typ av klor kan sätta igen automaten och orsaka stopp och skada. Använd alltid skyddsglasögon och handskar vid hantering av klorautomat.
Styr- och doseringsutrustning
Ett system med automatisk styrning av klordosering ska se till att rätt klor- och pH-värde upprätthålls.
Det kräver att du mäter klor och pH manuellt varje vecka för att upptäcka och rätta till avvikelser. Gör du inte det kan det leda till tråkiga följdskador på grund av felaktigt klor- och pH-värde.
Styrningen mäter via sensorer (prober/givare) klor/redox och pH-värde som kopplas till dosering av flytande klor och pH justering eller till saltklorinator. Redoxpotentialen (ORP) visar vattnets desinfektionsförmåga och mäts i mV (millivolt) men kan inte översättas till exakt klorhalt i ppm.
Eftersom andra parametrar även påverkar redoxvärdet, främst pH och temperatur så är det viktigt att ställa in börvärdet (redox mV) mot önskat klorvärde först när vattnet är i balans, pH-värdet ligger stabilt och vattnet håller önskad temperatur. När pH-värde och temperatur ändrar sig så ändrar sig Redoxpotentialen genom att mV ökar eller minskar.
Använd alltid fotometriskt testinstrument (typ PoolLab) för att ställa in önskat börvärde mV (redoxpotential) mot korrekt avläst klorvärde. Observera att Teststrips eller TruTest ska inte användas för att kontrollmäta och justera börvärde.
Dosera aldrig kemikalier, direkt i bräddavloppet när du har styrning med sensorer.
Räkna med att kalibrera och rengöra sensorn minst en gång per säsong, ibland oftare. När styrningen stängs av inför vintern ska sensornerna kopplas bort och förvaras frostfritt i behållare med kranvatten.
Använder du flytande klor och syra i dunkar så ska de alltid stå i invallningskärl, åtskilda från varandra, så att de inte kan blandas om det blir läckage. Blandning av klor och syra ger reaktion och bildar giftig gas. Tillse god ventilation och att kemikalierna är oåtkomliga för barn.
Mät- och doserutrusning med flytande klor och syra från dunkar som är placerade i invallningskärl och står separerade från varandra.