Ta hand om din liner

Linervård

Få färg och mönster att hålla länge

Tips och råd hur du tar hand om din liner

Linern är poolens tätskikt och är tillverkad av PVC. Linern är stark och har lång livslängd. Om du sköter om poolen och håller rätt vattenbalans och rätt klorhalt så håller den även färg och mönster i många år.

Håll koll på klor och pH-värdet

Det viktigaste för att linern ska hålla färg och mönster länge är att du håller rätt klorhalt och pH värde.

  1. Klorhalten ska ligga mellan 1-3 ppm, tillfälligt högre klorhalt ett par dagar efter chockklorering är inget problem om det sker några gånger per säsong. För hög klorhalt längre tid skadar linern som bleks.
  2. Lågt pH-värde under pH 7,0 (surt vatten) skadar ytskiktet så att mönstret släpper. Lågt pH-värde kan även göra att det bildas russinliknande skrynklor och veck först över delar av linern och slutligen över hela linern, både väggar och botten.
  3. Temperaturen ska vara max + 30°C, högre temperatur gör att linern åldras fortare och att den även
    skadas snabbare vid felaktigt pH-värde och/eller för hög klorhalt.
  4. Kontrollera värdena innan du vinterstänger och justera vid behov. Det räcker inte att vattnet ser rent och klart ut.

    Lågt pH och/eller hög klorhalt i poolen under hela vintervilan sliter hårt på materialet och gör att blekning uppstår senare på säsongen när allt ser bra ut.

Bra att tänka på: Var snäll mot din liner

En poolliner ska hålla i många år därför är det extra viktigt att man sköter poolvattenkvalitén så linern inte tar skada.

Töm inte poolen helt, linern håller mycket bättre om poolen inte töms utan rengörs med vatten i. Linern krymper om poolen töms och kan sedan ha svårt att återta formen.

Om du ändå väljer att tömma poolen helt bör det ske på kvällen (ej i solsken) och återfyllning ska göras omgående. Gå försiktigt, helst barfota, och rengör duken varsamt om poolen är tömd.

Orsak till smutskant i vattenlinjen

Smutskanten orsakas av någon typ av förorening som flyter på ytan och sedan fastnar i vattenlinjen. Får den sitta kvar kan missfärgningen tränga in i linern och vara mycket svår att få bort. Därför är det alltid viktigt att tvätta bort smuts i vattenlinjen så snart man ser den.

Missfärgningen kan ha lite olika färg beroende på vilken förorening som orsakat den. Gulbruna missfärgningar beror oftast på feta rester från solkräm samt hud- och hårvårdsprodukter. Gråsvart smutslinje tyder på luftförorening, som sot från eldning eller avgaser.

De senaste åren har det uppmärksammats gulaktiga missfärgningar i vattenlinjen som kan fastna snabbt i materialet och vara mycket svåra eller i princip omöjliga att få bort.

Mycket tyder på att det främst är solkrämer som orsakar här typen av missfärgning, men det kan även finnas andra orsaker och faktorer som påverkar och påskyndar processen, exempelvis felaktig vattenbalans, som lågt pH och låg kalkhårdhet (mjukt vatten). UV-ljus från solen kan också vara en påverkande faktor då solsidan ibland kan få en tydligare missfärgning.

Andra missfärgningar

Metaller fäller ut vid högt pH och reagerar på klor, exempelvis järn som gör vattnet rödbrunt. Använd alltid SuperFlock vid påfyllning från egen brunn. Om missfärgning på grund av metall uppstått kan du använda Anti KalkMetall.

Stäng av cirkulationen och sprid ut i poolen kring missfärgningen och låt verka. Rosa fläckar kan i sällsynta fall uppstå på linern. De kommer från en jordbakterie och missfärgningen går inte att få bort.

Tvätta vattenlinjen regelbundet

  1. Tvätta rent vattenlinjen regelbundet med en mjuk svamp, gärna en gång i veckan i förebyggande syfte. Använd ett fettlösande rengöringsmedel som Folkpools RengöringsGel Basiskt.
  2. Använd aldrig polerande rengöringsmedel eller slipande tvättsvamp typ mirakelsvamp eller Scotch-Brite som sliter på linerns ytskick.
  3. Innan poolen vinterstängs är det viktigt att tvätta vattenlinjen noggrant så att smutsen inte får sitta kvar under vintervilan.
  4. Använd en fettabsorbator typ WaterLily som du placerar i bräddavloppen, den samlar upp smuts och feta föroreningar och minskar därigenom mängden ämnen som kan fastna i vattenlinjen.
  5. Använd alltid flockningsmedel typ SuperFlock vid påfyllning av vatten och gärna vid säsongstart av poolen. Den binder metaller och mineraler som kan förekomma.
  6. Om du använder solkräm så tänk på att vänta minst 15 min och låta solkrämen absorberas av i huden innan bad. Annars, om du smörjer generöst med solkräm och hoppar i badet direkt, lossnar det mesta av krämen i vattnet och flyter på ytan och fastnar sedan på väggarna i vattenlinjen